Palestinski Hamas u borbi protiv ISIL-a

Palestinska grupa Hamas, koja kontrolira Pojas Gaze, bori se protiv boraca koji tvrde da su povezani sa oružanom grupom Islamska država Irak i Levant.

To je uslijedilo nakon što su videoporukom iz Sirije najavili da će s vlasti svrgnuti ovaj palestinski pokret, javlja Imtiaz Tyab, novinar Al Jazeere.

Ansar Bayt al-Maqdis – oružana grupa sa uporištem u Pojasu Gaze, povezana je s ISIL-om, kojem se, u videosnimku, zavjetovao njen lider. Pozvao je na napad protiv svakoga ko djeluje protiv te grupe.

“Donijeli smo odluku da ćemo biti na vašoj strani. Znajte da imate hiljade pristalica u Palestini. Spremni smo da vas podržimo i da se borimo za vas.”

U proteklih nekoliko mjeseci Ansar Bayt al-Maqdis uspješno je nekoliko puta napao Izrael, ispalivši tri rakete na teritoriju te zemlje.

Izraelska vojska uzvratila je zračnim udarima na položaje Hamasa. Nakon što je negirao postojanje te grupe povezane sa ISIL-om, Hamas je naredio obračun sa njenim članovima – uhapsili su desetine ljudi.

Zbog toga vlada zabrinutost da će oni uzvratiti napadima u naseljenim područjima.

“Postoji nekoliko ultrakonzervativnih oružanih grupa koje djeluju u Pojasu Gaze. Većina njih su male, s lošom organizacionom strukturom i vodstvom. Palestinski analitičari za sigurnost vjeruju da će njihovi napori biti osujećeni”, javlja Tyab.

Optužbe Izraela

Sa druge strane, Izrael optužuje Hamas da pruža podršku grupama povezanim s ISIL-om na Sinaju.

Prije dva dana jedna takva sinajska grupa izvela je koordiniran napad na sjeveru zemlje, u kojem su ubili desetine pripadnika vojske i civila. Napad je okarakteriziran kao najgori u egipatskoj modernoj historiji.

Ranije ove sedmice lideri te oružane grupe iz Sirije zaprijetili su da će svrgnuti Hamas, jer, tvrde, nisu dovoljno religiozni i jer su pristali na primirje s Izraelom.

Jedan od lidera Hamasa tvrdi da imaju strategiju za borbu protiv ISIL-a. 

Salah al-Bardaweel je kazao: “S tim grupama obračunavamo se na tri načina. Najprije, pokušavamo ih uvjeriti da napuste tu ideologiju. Drugo, koristimo sigurnosne mjere, koje uključuju hapšenja onih koji pokušavaju destabilizirati Gazu. Treće, koristimo naše timove za odnose s javnošću kako bismo se borili protiv njihovih propagandnih poruka.”

Hamas je postavio kontrolne punktove na većini puteva u Gazi, u okviru borbe protiv onih kojih podržavaju ISIL. Ali pitanje koje mnogi postavljaju ovdje je da li je to dovoljno?

Izvor: Al Jazeera