Palestinske frakcije jedinstvene u kampanji protiv aneksije

Frakcije tvrde da postoji nacionalni konsenzus protiv kontroverznog izraelskog plana (Reuters)

Palestinske suparničke frakcije Fatah i Hamas obećale su jedinstvenu kampanju protiv izraelskih planova aneksije teritorija na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dvije frakcije uputile su to obećanje na neubičajenoj konferenciji za novinare, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Tvrde da postoji “nacionalni konsenzus” protiv kontroverznog izraelskog plana, koji je na meti kritika većeg dijela međunarodne zajednice.

“Poduzeli smo sve neophodne mjere kako bi osigurali nacionalno jedinstvo u borbi protiv aneksije. Mi danas želimo govoriti jednim glasom”, izjavio je visoki zvaničnik Fataha Jibril Rajub novinarima u Ramallahu.

Ponovio je poziv palestinskih  lidera na osnivanje nezavisne države u granicama iz 1967. godine, s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Novinarima se obratio i zvaničnik Hamasa Saleh al-Arouri putem videolinka iz Bejruta.

‘Aneksija je nezakonita – tačka’

Izraelski plan, kojim se planira anektirati ilegalna jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući stratešku Jordansku dolinu, odnosni se na trećinu teritorije njene teritorije i u skladu je s planom američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji su Palestinci odbili.

“Aneksija bilo koje teritorije Zapadne obale znači da će toga biti još. Ako budu kontrolirali Jordansku dolinu, Jerusalem i ostale zone, onda će imati apetit za još”, poručio je Arouri.

Izjave palestinskih zvaničnika dolaze dan nakon planiranog početka aneksije, no izraelski predstavnici tvrde da proces još neće početi, zbog koordinacije sa SAD-om.

Eksperti Ujedinjenih naroda tvrde da je aneksija okupirane teritorije teško kršenje Povelje UN-a i Ženevske konvencije.

“Aneksija je nezakonita. Tačka”, rekla je visoka komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

“Bilo kakva aneksija, bilo to 30, ili pet posto teritorije Zapadne obale”, dodala je.

Izvor: Al Jazeera i agencije