Palestinska zastava podignuta u sjedištu UNESCO-a

Palestinci u Parizu traže prijem ove zemlje u UN (AFP)

Palestinci su u utorak podigli svoju zastavu u sjedištu Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu, UNESCO, u Parizu, što se smatra simboličnim podstrekom na putu ka nezavisnoj državi.

Crveno-crno-zelena zastava je istaknuta uz radosne uzvike na ceremoniji održanoj uprkos kiši.

Svečanost podizanja zastave održana je u podne u prisustvu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i ministra vanjskih poslova Riyada el-Malikija uz izvedbu palestinske himne.

“Predsjednik Abbas želi da pokaže važnost koju pridaje UNESCO-u”, rekao je jedan palestinski diplomata, naglasivši da je ovo prvi put da se zastava Palestinaca vijori u sjedištu jedne institucije UN.

UNESCO je saopćio da je isticanje zastave simbolična ceremonija da se označi prijem Palestine u organizaciju.

To se dešava svaki put kada se primi novi član. Palestina je 195-ti član UNESCO-a, a primljena je velikom većinom glasova 31. oktobra.

Zamrzavanje fondova

To je navelo SAD da ukine fondove agenciji. Izrael je također suspendirao svoj doprinos i najavio ubrzanje širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zamrzavanje fondova SAD uskratilo je UNESCO-u 22 posto budžeta, 65 miliona dolara ove godine, a slijedeće će nedostajati 143 miliona dolara. Dva zakona zapravo brane SAD-u financiranje neke agencije UN-a koja prihvati Palestince kao državu, navodi Hina.

To je navelo generalnog direktora agencije Irinu Bokovu da najavi drastičnu štednju, iako su neke zemlje obećale izuzetan doprinos, uključujući Indoneziju i Gabon.

Izrael je sa svoje strane također zamrznuo transfer novca od poreza koje ubira u ime Palestinske uprave, ali je kasnije, suočen s međunarodnim kritikama, predao taj novac.

Prijetnje vetom

Palestinska strana također nastoji da dobije puno članstvo u UN ali je Washington zaprijetio da će staviti veto, zalažući se za obnovu pregovora s Izraelom.

Da bi bili primljeni u svjetsko tijelo, Palestincima je potrebno devet od ukupno 15 glasova članica Vijeća sigurnosti UN. Abbas je nedavno ponovio da će nastaviti kampanju za puno članstvo.

On će se kasnije danas sastati sa francuskim predsjednikom Nikolasom Sarkozijem, a potom ide u Brisel.

Izvor: Agencije