Palestinska zastava podignuta pred sjedištem UN-a

Abbas je apelirao na međunarodnu zajednicu da iskoristi ovaj trenutak i osigura jasan plan kako bi se okončala izraelska okupacija (AP)

U srijedu je podignuta zastava Palestine pred sjedištem Ujedinjenih naroda u New Yorku nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pred Generalnom skupštinom kazao kako se nada da će nezavisna država Palestina zauzeti svoje zasluženo mjesto u UN-u.

Veliki broj zvaničnika prisustvovao je ceremoniji podizanja zastave.

Abbas je to nazvao tračkom nade i proglasio 30. septembar Danom palestinske zastave. Podigao je zajedno sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom prisustvu brojnih svjetskih lidera.

Generalna skupština UN-a glasala je 10. septembra da se podignu zastave Vatikana i Palestine koji imaju status posmatrača. 

Rezoluciju je podržalo 119 zemalja, 45 se uzdržalo, a osam je bilo protiv, uključujući Australiju, Izrael i SAD.

Abbas je ranije izrazio duboku zahvalnost državama koje su podržale rezoluciju kojom je omogućeno podizanje palestinske zastave ispred sjedišta UN-a.

”Nije daleko dan kada ćemo podići zastavu Palestine u Istočnom Jerusalemu, glavnom gradu države Palestine”, dodao je on.

Podsjetivši da je Palestina ”država pod okupacijom, kao što je to bio slučaj za mnoge države tokom Drugog svjetskog rata”, Abbas je kazao da Palestinci više ne mogu poštovati ugovore potpisane s Izraelom te da Izrael mora preuzeti svu odgovornost kao okupatorska sila.

‘Obustaviti akcije u Al-Aksi’

”Pozivamo izraelsku vladu da, prije nego što bude kasno, prestane sa upotrebom brutalne sile kako bi nametnula svoje planove. Da poštuje islamska i kršćanska sveta mesta u Jerusalemu, naročito da obustavi svoje akcije u džamiji Al-Aksa. Takva djela mogu preobratiti konflikt iz političkog u religijski, mogu stvoriti eksplozivnu situaciju u Jerusalemu i ostatku okupirane palestinske teritorije”, kazao je palestinski predsjednik.

Abbas je kazao kako se obraća Generalnoj skupštini da alarmira UN o opasnostima onoga što se dešava u Jerusalemu.

On je rekao da palestinski narod neće dozvoliti izraelski ‘ilegalni plan’ za Jerusalem koji će povrijediti osjećanja Palestinaca i muslimana širom svijeta.

”UN i države članice nikako ne mogu da zaustave nepravdu koja se provodi nad nama i pomognu našem narodu da ostvari svoje pravo na samoodređenje i slobodu.”

On je kazao da je očigledna istina da je ”historijska nepravda počinjena nad jednim narodom i njegovom domovinom”.

”Palestinci ne zaslužuju da im se uskraćuje domovina, da umru u egzilu ili da ih proguta more.”

”Palestina, koja je država posmatrač pri UN-u, zaslužuje puno priznanje i puno članstvo”.

Abbas je rekao je da je potpuno neprihvatljivo održavanje statusa quo koji podrazumijeva nastavak izraelskih nelegalnih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Citirao je bivšeg izraelskog premijera Yitzhaka Rabina, koji je 1976. godine kazao da će ”Izrael postati država aparthejda ako nastavi okupaciju palestinskih teritorija”.

”'Da li glasovi demokratskih država protiv rezolucija o Palestini i prava našeg naroda idu u prilog miru i onima koji vjeruju u rješenje od dvije države, ili podstiču ekstremiste, mržnju i rasizam, zbog čega oni misle da su iznad zakona, pa tako i spaljuju palestinsku porodicu?”, upitao je Abbas.

Prisjećajući se napada na palestinsku porodicu u Dumi, Abbas je podsjetio da je živ ostao samo četverogodišnji Ahmed, koji se bori za život u bolnici dok ubice njegovih najmilijih nisu uhapšene.

Podsjetio je i na ubistva hiljada druge djece u Gazi i na Zapadnoj obali.

”Kako država koja tvrdi da je oaza demokratije i da funkcioniše po zakonu, može dozvoliti teroriziranje našeg naroda?

”Zar nije vrijeme.. da se okonča ova nepravda, da se okonča ova patnja, da se sruši rasistički zid razdvajanja?”
Abbas je pozvao na ukidanje blokade Gaze i oslobađanje hiljada palestinskih zatvorenika.

Ranije je Abbas pozvao na multilateralni mir kao na Balkanu, rekavši da Palestinci ne mogu pregovarati direktno s Izraelom koji “pokazuje takav prezir prema pravima i postojanju našeg naroda”.

‘Pokušaj da se otme UN’

Izraelski ambasador u svjetskom tijelu Ron Prosor je taj potez označio “pokušajem da se otme UN”, insistirajući da je jedini put ka palestinskoj državnosti vodi kroz pregovore.

Abbas je apelirao na međunarodnu zajednicu da hitno iskoristi trenutak sa ceremonije podizanja zastave i osigura jasan plan kako bi se okončala izraelska okupacija, podržala ljudska prava i postigla pravda.

“Vrijeme je da se konačno postigne nezavisnost države Palestine, mirnim rješavanjem palestinsko-izraelskog sukoba”, napisao je Abbas u članku za Hufftington Post.

Generalna skupština UN-a je 2012. godine glasala za unapređenje statusa Palestine od entiteta, u državu nečlanicu posmatrača.

Prije toga su Palestinci bezuspješno pokušali da 2011. godine postanu članica UN-a, jer nisu imali dovoljnu podršku u Vijeću sigurnosti.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratit će se Generalnoj skupštini dan kasnije.

Izvor: Al Jazeera i agencije