Palestinska uprava traži izostavljanje Jerusalema iz promocije Eurosonga

Palestinci planiraju sjedište svoje buduće države u istočnom dijelu tog grada, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao (EPA)

Palestinska uprava pozvala je da se Jerusalem izostavi iz video snimaka koji promovišu Eurosong, optuživši Izrael za propagadu pred muzičko nadmetanje koje će se od 14. do 18. maja održati u Tel Avivu.

Javni servis Kan je ovog vikenda emitovao snimak namijenjen turistima koji dolaze u Izrael povodom tog događaja, a na kojem se vidi Brdo hrama u istočnom Jerusalemu, najsvetije mjesto u judaizmu, prenosi agencija Beta. 

Muslimani ga zovu Uzvišeno utočište (Haram al Sharif), jer se tamo, na mjestu gde su nekada stajali drevni jevrejski hramovi, sada nalaze džamije Kupola na stijeni i Al-Aksa, treća po značaju u islamu.

U video-snimku se aludira na Jerusalem kao „naš voljeni glavni grad“.

Palestinci planiraju sjedište svoje buduće države u istočnom dijelu tog grada, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nije priznala.

Američki predsjednik Donald Trump je, međutim, u decembru 2017. priznao Jerusalem za glavni grad Izraela, što je izazvalo gnjev Palestinaca. 

U maju prošle godine on je premjestio ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva u Jerusalem.

‘Učvršćivanje kolonijalne okupacije’

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da Izrael koristi nadmetanje da „učvrsti svoju kolonijalnu okupaciju efektivno normalizujući globalno prihvatanje svog nezakonitog ponašanja“.

„Promotivni materijal objavljen u kontekstu evrovizijskog nadmetanja je neprihvatljiv“, navelo je ministarstvo na Facebooku, dodavši da je kontaktiralo Evropsku radiodifuznu uniju o izraelskom „propagandnom materijalu“ koji briše sa mape državu Palestinu.

Promotivni video javnog servisa kritikovali su i neki Izraelci, što navodno koristi stereotipe, što je navelo javni servis da istakne kako se radi o satiri, prenose izraelski mediji.

U promotivnom videu nazvanom Evrovizija 2019.-mjuzikl, zapravo se ismijavaju nastojanja Izraela da popravi imidž pred takmičenje.

Dvoje Izraelaca – jedna Arapkinja i jedan imigrant iz bivšeg Sovjetskog saveza, dočekuju posjetioce  na aerodromu i obasipaju ih svojom ljubavlju i nezadovoljstvom prema zemlji.

Evrovizijsko nadmetanje će se održati u Tel Avivu pošto je izraelska pjevačica Neta Barzilai pobijedila na prošlogodišnjem takmičenju. 

Napori aktivista da se nadmetanje u Izraelu bojkotuje zbog odnosa prema Palestincima nisu uspeli.

Izvor: Agencije