Palestinska komisija će se obraćati ICC-u

Komisija će dati prioritet pitanju doseljeničkih naselja i agresiji na Pojas Gaze u ljeto prošle godine (Anadolija)

Awad Rajoub (Hebron) – Prvog aprila Palestina će postati članica Međunarodnog krivičnog suda, a to znači da Palestinci imaju mogućnost podnošenja žalbe za ratne zločine koje je Izrael počinio na njihovoj teritoriji.

Palestinska samouprava smatra se jedinom službenom stranom koja ima ovlasti da pred ovaj sud iznese slučajeve u ime palestinskog naroda sa tih prostora te da zahtijeva od ICC-a istragu, stoga su najavili formiranje komisije u te svrhe.

Palestinska samouprava negira navode izraelskih medija koji tvrde da su upućeni zahtjevi sa njihove strane ICC-u o odbacivanju slučajeva podnesenih od drugih strana a tiču se ratnih zločina Izraela koji su možda počinjeni uz pomoć izraelskih snaga.

Izvršna komisija formirana u ovu svrhu izdala je saopćenje, nakon sastanka održanog u srijedu s institucijama organizacije, Palestinskom samoupravom i relevantnim organizacijama civilnog društva, kako je njen zadatak da nadzire praćenje prioritetnih slučajeva s ICC-om, posebno pitanja doseljeničkih naselja i rata u Gazi.

Doseljenička naselja i agresija

Izraelski mediji pripisuju izjave palestinskom zvaničniku – kojeg nisu imenovali – kako se Palestinska samouprava neće obraćati ICC-u ukoliko se zaustavi izgradnja doseljeničkih naselja te da će zahtijevati od Suda prihvatanje samo onih predmeta koji će biti dostavljeni od palestinskog predstavnika u ICC-u.

Wasel Abu Yousef, član Izvršne komisije organizacije, kaže kako je Komisija na posljednjem sastanku naglasila da će se dati prioritet pitanju doseljeničkih naselja i agresiji na Pojas Gaze u ljeto prošle godine, kao slučaju ratnih zločina.

Abu Yousef  je u izjavi za Al Jazeeru negirao tvrdnje o zahtjevima upućenim ICC-u vezano za saradnju koja bi uključivala samo Palestinsku samoupravu te je naglasio kako vlasti nemaju pravo to ni tražiti, niti mogu spriječiti bilo kojeg građana ili instituciju koji su žrtve okupacije od toga da se obrate ICC-u i dostave informacije.

Kaže da odluka Izvršne komisije organizacije o formiranju Vrhovnog komiteta ima za cilj organiziranje rada i pripremanje slučajeva te da će ona vjerovatno početi s radom uskoro. On odbacuje tvrdnje da je podizanje tužbe na bilo koji način povezano sa zaustavljanjem izgradnje izraelskih doseljeničkih naselja.

Direktor organizacije Al-Haq Shawan Jabarin, čija je organizacija radila na pripremi slučajeva ratnih zločina, pojašnjava da je država članica ICC-a koja dostavlja slučajeve, nakon čega Sud pokreće postupak. Međutim, dodaje da glavni tužilac ICC-a može primati informacije od bilo koje strane, pa svaka osoba – žrtva okupatorskih zločina ili organizacija za ljudska prava – ima mogućnost obratiti se Sudu s podacima kojima raspolaže i na taj način izvršiti pritisak s ciljem provođenja istrage.

Na pitanje o ulozi njegove organizacije u komisiji koju Palestinska oslobodilačka organizacija ima namjeru formirati nije želio ulaziti u detalje, ali je rekao da su postojale konsultacije prije samog priključivanja Palestine, ali i nakon toga, te je potvrdio da postoji saradnja po pitanju formiranja spomenute komisije, uprkos činjenici da je njegova organizacija van bilo kakve zvanične institucije.

Trgovanje principima

S druge strane, strateški istraživač Abdel Sattar Qassem ne odbacuje mogućnost pribjegavanja palestinskih vlasti trgovanju principima u iznošenju slučajeva pred ICC. On naglašava nužnost formiranja komisije “na profesionalnim osnovama, daleko od političara i politike.”

Rekao je za Al Jazeeru kako ne treba odbaciti mogućnost da će plestinske vlasti posustati u tome, “s obzirom na njihovu stalnu spremnost na kompromise i ustupke”, opisujući je kao “onu koja se ne drži stavova zasnovanih na principima, nego prepušta stvari okolnostima, te da je spremna pregovarati o principijelnim pitanjima i nacionalnim pravima.”

Qassem naglašava nužnost formiranja kompetentne komisije daleko od političkih stvari unutar zakonskih okvira ICC-a, “jer ukoliko se u rad komisije uključe i političari, onda će se vršiti pritisak na njene članove po pitanju slučajeva koji će se predlagati i slučajeva koji će se ostavljati za kasnije.”

Zaključio je da ne vidi ozbiljnost palestinske strane u pogledu obraćanja ICC-u “sve dok u palestinskom stavu bude postojala želja za kompromisima i ustupcima”, zbog toga “što politički kriteriji mogu biti prilagođeni željama Izraela i SAD-a.”

Izvor: Al Jazeera