Oglasi

Palestinci upozoravaju na izraelsku zapljenu zemljišta

Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je riječ o najvećoj pljački zemljišta i aneksiji velikih dijelova okupirane Zapadne obale.
Izraelska gradnja naselja smatra se jednom od ključnih prepreka mirovnim pregovorimaEPA-EFE

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je izraelsku objavu da će zaplijenti gotovo 700 jutara palestinskog zemljišta u selu Qaryout, jugozapadno od Nablusa na Zapadnoj obali.

Zemljište koje je u riziku od zapljene nalazi se u Zoni B i vjeruje se da je konfiskacija najavljena radi širenja obližnjeg naselja Eli, saopćili su lokalni izvori.

Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju je to opisalo kao "najveću pljačku zemljišta i aneksiju velikih dijelova okupirane Zapadne obale", prenosi Fena.

Sistem apartheida

Na osnovu prelaznog sporazuma iz Osla, potpisanog između Palestinske oslobodilačke organizacije i izraelske vlade 1993, Zapadna obala podijeljena je u tri regije: Zonu A, pod palestinskom kontrolom, Zonu B, pod palestinskom i izraelskom kontrolom, i Zonu C, pod izraelskom kontrolom.

Ministarstvo vanjskih poslova još je upozorilo da Izrael "nastavlja podrivati sve šanse za ostvarivanje mira na osnovu dvodržavnog rješenja, produbljuje sistem apartheida u Palestini i transformira palestinske regije na Zapadnoj obali i izolirane zajednice okružene velikim okeanom naselja".

Izraelska gradnja naselja smatra se jednom od ključnih prepreka mirovnim pregovorima između Palestinaca i Izraelaca, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.