Palestinci upozoravaju na izraelsku zapljenu zemljišta

Izraelska gradnja naselja smatra se jednom od ključnih prepreka mirovnim pregovorima (EPA)

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je izraelsku objavu da će zaplijenti gotovo 700 jutara palestinskog zemljišta u selu Qaryout, jugozapadno od Nablusa na Zapadnoj obali.

Zemljište koje je u riziku od zapljene nalazi se u Zoni B i vjeruje se da je konfiskacija najavljena radi širenja obližnjeg naselja Eli, saopćili su lokalni izvori.

Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju je to opisalo kao “najveću pljačku zemljišta i aneksiju velikih dijelova okupirane Zapadne obale”, prenosi Fena.

Sistem apartheida

Na osnovu prelaznog sporazuma iz Osla, potpisanog između Palestinske oslobodilačke organizacije i izraelske vlade 1993, Zapadna obala podijeljena je u tri regije: Zonu A, pod palestinskom kontrolom, Zonu B, pod palestinskom i izraelskom kontrolom, i Zonu C, pod izraelskom kontrolom.

Ministarstvo vanjskih poslova još je upozorilo da Izrael “nastavlja podrivati sve šanse za ostvarivanje mira na osnovu dvodržavnog rješenja, produbljuje sistem apartheida u Palestini i transformira palestinske regije na Zapadnoj obali i izolirane zajednice okružene velikim okeanom naselja”.

Izraelska gradnja naselja smatra se jednom od ključnih prepreka mirovnim pregovorima između Palestinaca i Izraelaca, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije