Palestinci upozoravaju Izrael dok SAD priprema novi mirovni plan

Mediji javljaju da se očekuje da će plan biti izuzetno naklonjen Izraelu (Reuters)

Palestinske vlasti upozorile su Izrael i Sjedinjene Američke Države da ne “pređu crvenu liniju”, obećavajući da neće podržati nijedan mirovni plan za Bliski istok koji su unaprijed odbacili, a koji je američki predsjednik Donald Trump namjeravao predstaviti u nadolazećim danima.

Trump je ranije izjavio da će dugo očekivani mirovni plan za Bliski istok objaviti prije posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Washingtonu sljedeće sedmice, prenosi Tanjug.

Novinarima u predsjedničkom avionu, na putu na jedan politički događaj u Miamiju, Trump je rekao da je moguće da će u prvi mah Palestinci negativno reagirati na njegov plan, ali da će oni imati koristi od njega.

“To je odličan plan. To je plan koji će zaista funkcionirati”, istakao je Trump, koji će se s Netanyahuom u Bijeloj kući sastati u utorak, prenio je Reuters.

Prethodno je u Jerusalemu američki potpredsjednik Mike Pence objavio da će Netanyahu i njegov glavni politički rival Benny Gantz uskoro posjetiti Washington da bi razgovarali o “mirovnim izgledima” s Palestincima.

Mirovni plan za Bliski istok

Pence je to izjavio nakon sastanka s Netanyahuom, što je pokrenulo špekulacije da se Bijela kuća, poslije izvjesnog odgađanja, konačno priprema objelodaniti mirovni plan za Bliski istok.

Naveo je da mu je Trump rekao da pozove Netanyahua da sljedeće sedmice dođe u Bijelu kuću da bi se razgovaralo o “regionalnim pitanjima i mirovnim izgledima u Svetoj zemlji”.

Netanyahu je zatražio i da Gantz bude pozvan, naveo je Pence, dodajući da su obojica pristala doći.

Netanyahu je rekao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv.

“Nemamo boljeg prijatelja od predsjednika Trumpa. Ovim pozivom smatram da predsjednik želi ponuditi Izraelu mir i sigurnost koju zaslužuje”, rekao je izraelski premijer.

Izraelski Kanal 12, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, objavio je da se očekuje da će plan biti izuzetno naklonjen Izraelu i da predviđa njegovu kontrolu nad većim dijelom okupirane Zapadne obale.

Izvor: Agencije