Palestinci: UAE opravdava zločine Izraela

Petosatna posjeta je ograničena na zračnu luku kod Tel Aviva zbog korona virusa (AFP)

Dolazak delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata u Izrael palestinski zvaničnici su u utorak nazvali sramotnim.

Delegaciju, koja je prva zvanična posjeta UAE-a Izraelu – dočekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi i ministar finansija Israel Katz na aerodromu Ben Gurion.

Petosatna posjeta je ograničena na zračnu luku kod Tel Aviva zbog korona virusa, navode organizatori iz Izraela, a Emiraćani dolaze nakon što su dvije države potpisale sporazum o normalizaciji odnosa prošlog mjeseca u Bijeloj kući.

Wasel Abu Youssef, član Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), kaže kako posjeta samo odobrava zločine izraelskih snaga nad Palestincima.

„Bilateralni sporazumi koji su danas objavljeni i posjeta delegacije, sve to okupatorima daje snage da ojačaju svoju agresiju i zločine nad palestinskim narodom, te poveća njihovu aroganciju“, istakao je Youssef.

Izdaja palestinske borbe

Govoreći iz Ramale, na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, on ističe kako se sve dešava dok Izrael povećava svoje aktivnosti u ilegalnim naseljima.

Iz Pojasa Gaze, palestinske teritorije koja je pod izraelskom opsadom, glasnogovornik Hamasa Hazem Qassem poručuje: „Takva posjeta samo ohrabruje okupatora da nastavi sa postepenom aneksijom Zapadne obale“.

Ranije je palestinsko vodstvo dogovor o normalizaciji odnosa UAE-a i Bahreina sa Izraelom opisalo kao „nož u leđa“ i izdaju njihove borbe.

Izvor: Al Jazeera i agencije