Palestinci u TV emisiji biraju predsjednika

U Palestini se prikazuje televizijska emisija u kojoj gledatelji imaju priliku, barem u teoriji, birati novog predsjednika.

Na audiciju se prijavio veliki broj natjecatelja koji misle da taj posao mogu obavljati bolje od Mahmouda Abbasa. Tu su svi elementi koji čine jedno televizijsko natjecanje – dramatična glazba, nervozni natjecatelji, strogi suci. I velika nagrada. Emisija se zove “Predsjednik”, a nagrada nisu ni ugovor, ni novac. Pobjednik ima priliku, barem na televiziji, postati palestinski predsjednik.

U Nablusu, na okupiranoj Zapadnoj obali, organizirana je audicija za drugu sezonu emisije. Natjecatelji trebaju objasniti kako bi oni vodili palestinski narod. Trebaju ponuditi rješenja za nezaposlenost, političke nesuglasice i sukob s Izraelom. Natjecateljica Laila Snono se nada da bi mogla dospjeti u finale. Kaže da je ovo mogućnost mladima da ponude svoja rješenja.

“Razlika u godinama između mladih i našeg vodstva sve je veća. Imamo toliko dobro obrazovanih, aktivnih i sposobnih političara koji mogu preuzeti vodstvo”, kaže Laila.

Pravi predsjednik gubi podršku

I dok je “Predsjednik” popularan show, pravi predsjednik Mahmoud Abbas sve brže gubi podršku. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako dvije trećine Palestinaca priželjkuju njegovu ostavku. Da se izbori održavaju danas, Abbasova stranka Fatah najvjerovatnije bi izgubila od Hamasa na izborima. Ispitivanje je proveo ugledni palestinski analitičar Khalil Shikaki. Njegov stav je da je Abbasova vladavina obilježena pretežno razočarenjima.

“Većina Palestinaca uz njega veže status quo. Nije napravio nijedan dramatičan potez da promijeni trenutačno stanje. U povijest će otići kao čovjek koji je pravio male korake i kojem je trebalo dugo vremena da ih poslije provede u djelo”, kaže Shikaki.

Ovaj 80-godišnji lider odbacio je tvrdnje da bi se njegova Vlada mogla raspasti uslijed napetosti nastalih četveromjesečnim nasiljem koje vlada u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Unatoč nastojanjima predsjednika Abbasa da umiri palestinsku javnost, postoji realna zabrinutost zbog činjenice da nije jasno tko bi mogao biti Abbasov nasljednik, kao i zbog toga što nije utvrđen proces izbora. Iako stotine natjecatelja misle kako bi taj posao radili bolje od njega, ne čini se da Abbas ima namjeru napustiti funkciju koju obavlja posljednjih 11 godina”, izvještava reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Izvor: Al Jazeera