Palestinci tvrde da je dogovoren prekid vatre u Gazi

Izraelska vojska nije prijavila nove udare na Gazu u ponedjeljak (EPA)

Palestinski zvaničnici objavili su kako je postignut sporazum o prekidu vatre sa Izraelom kako bi se okončao val nasilja u Pojasu Gaze i na jugu Izraela, a u kojem su poginula najmanje 23 Palestinca i četvero Izraelaca.

Zvaničnici iz Gaze za Al Jazeeru su potvrdili kako je do dogovora došlo u 01:30 sati po lokalnom vremenu, te od tada nisu prijavljeni novi izraelski zračni udari na ovu palestinsku teritoriju.

Dodaje se kako su Egipat i Katar pomogli u posredovanju kako bi se okončali dani napada između Gaze i Izraela. Još nema potvrde sa Izraelske strane.

Zvaničnik Islamskog džihada, koji je tražio da ostane anoniman, naveo je kako je sporazum napravljen na osnovu pristanka Izraela da ublaži blokadu Pojasa Gaze. Među koracima ka tome, dodaje, je ublažavanje ograničenja zone za ribarenje kod obale Gaze i unapređenje situacije kada je riječ o električnoj energiji i gorivu u ovoj palestinskoj enklavi.

Ispaljene stotine raketa

Izraelska vojska objavila je ranije kako je više od 600 raketa i drugih projektila – od kojih je više od 150 presreo antiraketni sistem Željezna kupola – ispaljeno na južne izraelske gradove i sela od petka.

Dodala je kako je napala približno 320 ciljeva u Gazi.

Nasilje, najveće na granici od početka borbi u novembru, kao da se primirilo u ponedjeljak ujutro.

Sirene na jugu Izraela, koje su se često oglašavale tokom vikenda i pozivale građane da se sklone, bile su mirne nekoliko sati nakon zore.

Izraelska vojska nije prijavila nove udare na Gazu.

Ranije je izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio “masivne udare” na Pojas Gaze, nakon dvodnevne eskalacije stanja.

Izraelski ratni avioni i brodovi u nedjelju su gađali mete na ovoj palestinskoj teritoriji, dok su borci iz Pojasa ispaljivali salve raketa ka jugu Izraela.

Jedan 34-godišnji komandant Hamasa je poginuo u, kako navodi izraelska vojska, ciljanom napadu.

U saopćenju se Hamad al-Khodori optužuje da je “prebacivao velike iznose novca” iz Irana ka oružanim frakcijama u Gazi.

Tri rata Izraela i Hamasa

U izraelskom gradu Ashkelonu 58-godišnjak je ubijen kada ga je pogodio geler rakete.

Dva druga Izraelca, teško ranjena u odvojenim napadima u nedjelju poslije podne, kasnije su podlegla.

Približno dva miliona Palestinaca žive u Gazi, ekonomiji koja godinama pati zbog izraelskih i egipatskih blokada, kao i zbog nedavnih prekida pomoći i sankcija Palestinskih vlasti, Hamasovog rivala sa Zapadne obale.

Izrael navodi kako je blokada neophodna kako bi se obustavila isporuka oružja Hamasu, s kojim je vodio tri rata od kako je ova grupa preuzela kontrolu nad Gazom 2007. godine, dvije godine nakon što je Izrael povukao svoje trupe i naseljenike iz područja.

Izvor: Agencije