Palestinci: Trumpove prijetnje neće upaliti

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odbacio ponudu susreta s potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom (Reuters)

Palestinski lideri odbacili su prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa kako će obustaviti pomoć ukoliko odbiju pregovore s Izraelom.

“Politika prijetnji neće djelovati na palestinski narod. Pitanje Jerusalema je sveto pitanje, ono je ključ rata i mira u regiji. Ne može se kupiti niti prodati za sav novac svijeta. Ukoliko Jerusalem nije dio pregovora, nije ni SAD”, istakao je glasnogovornik palestinskog Predsjedništva Nabil Abu Rudaineh.

Trump je zaprijetio blokadom fondova u četvrtak, nakon susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu.

“Dajemo im stotine miliona dolara u pomoći i podršci, veliki brojevi, brojevi koje niko ne razumije. Taj novac je na stolu i taj im novac neće doći ako ne sjednu za sto i ne pregovaraju o miru”, rekao je lider SAD-a, ali nije direktno objasnio na koji novac za pomoć misli.

Od 2008. godine SAD je godišnje donirao 400 miliona dolara pomoći Palestinskim vlastima, tijelu koje upravlja Zapadnom obalom, a koju je okupirao Izrael.

Umanjena pomoć izbjeglicama

Prošle sedmice je Washington odlučio prepoloviti sredstva koja izdvaja za Agenciju Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice, humanitarnu agenciju koja je od životne važnosti za pet miliona registriranih palestinskih izbjeglica na okupiranim teritorijama, Libanu, Jordanu i Siriji.

U Davosu je Trump također optužio palestinske lidere za “nepoštivanje” SAD-a odbijanjem susreta s potpredsjednikom Mikeom Penceom tokom njegove posjete Izraelu i regiji ranije ove sedmice.

Palestinska zvaničnica Hanan Ashrawi odgovorila je kako “odbijanje susreta s ugnjetavačem nije znak nepoštivanja, već samopoštovanja”.

Ova dešavanja nižu se od kontraverzne odluke SAD-a 6. decembra da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela i najavi premještanje svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

To je nanijelo veliki udarac palestinskim liderima, koji se više od dvije decenije bore za uspostavu države na teritorijama, koje je okupirao Izrael 1967. godine, s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

“Uklonili smo pitanje Jerusalema kako ne bi više govorili o njemu za pregovaračkim stolom. Vidjet ćemo šta će se dešavati s mirovnim procesom, ali mora se pokazati poštovanje prema SAD-u ili nećemo dalje ići”, rekao je Trump u četvrtak.

Poznati osuđuju Trumpovu odluku

Odvojeno, grupa od više od 20 poznatih ličnosti, među kojima su Hugh Grant i Viggo Mortensen, osudila je Trumpovu odluku da prekine finansirati UNRWA-u.

U četvrtak je Fondacija Hoping iz Velike Britanije, organizacija koja pomaže palestinsku djecu, objavila zajedničko saopćenje kojim se izražava “užas” prekidom finansiranja.

“Prava meta ovog smrtonosnog napada je palestinski narod. Ovo se radi s jasnim ciljem ukidanja njihovih prava, ukidanja institucije koja ih štiti. Ova godina počinje s novim pokušajem predsjednika Trumpa da prisili Palestince da prihvate užasno nepošten ‘dogovor’ tako što im prijeti i ugrožava međunarodnu organizaciju koja pomaže njihovim izbjeglicama”, navodi se.

“Užasno je da se takve strategije koriste u 21. stoljeću, protivno međunarodnom pravu i ljudskom dostojanstvu.”

Glumice Emma Thompson i Olivia Wilde i britanski autor Hanif Kureishi također su među potpisnicima.

Izvor: Al Jazeera