Palestinci traže zaštitu Jordana

Prije dvije decenije, potpisan je mirovni sporazum između Jordana i Izraela, a među mnogim Jordancima je još nepopularan.

Vlade Jordana i Izraela su odlučne da, uprkos ovome, zaštite strateško partnerstvo.

Za mnoge vjernike koji dolaze u džamiju Al-Aqsa u okupiranom Istočnom Jerusalemu, svakodnevnica su racije koje izraelska policija vrši u blizini treće najveće svetinje islama, a sukobi između Palestinaca i sigurnosnih snaga postali su česti.

Prilikom nedavne posjete radikalno desne grupe Izraelaca  došlo je do sukoba, a to je izazvalo i pritužbu jordanske Vlade, koja vodi računa o svim muslimanskim svetim mjestima u Jerusalemu.

Vjernici kažu da to nije dovoljno i smatraju da se mora uraditi više.

Oštre kritike Izraelu

“Jordan može da okonča sve ovo. Oni mogu da sprječe Izrael da prelazi granicu. Oni su već stvari vratili  kakve su bile prije sporazuma”, kazao je vjernik Ghaleb Maslamani.

“Vlada Jordana oštro je kritikovala Izrael zbog nedavnih sukoba u okviru džamije Al-Aqsa. I dok mnogi Palestinici jasno žele da se učini više kako bi se spriječile izraelske provokacije, nije mali broj onih koji kažu da bi situacija bila gora da nema sporazuma između Izraela i Jordana”, javio  je reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Mirovni sporazum koji su potpisale dvije zemlje 1994.godine uključuje i sporazume o vodi i zemljištu i omogućava široku saradnju u oblasti turizma i trgovine.

“Možete reći sa sigurnošću da je to hladni mir. Sporazum je  između vlada, dva sistema, ali da li je i među ljudima? To je ćorsokak. Zašto? Zbog okupacije kojoj se ne vidi kraj. Zbog izraelskih zločina u Jerusalemu”, izjavio je politički analitičar Mahdi Abdul Hadi.

Palestinci će nastaviti pritisak na Jordan

Ipak, izraelski politički analitičar Hillel Frisch kaže da je malo vjerovatno da će dvije zemlje odbaciti sporazum u skorije vrijeme.

“Postignut je mir koji traje, koji je institucionalizovan. Obje strane su dobro obučene u kontroli konflikta”, rekao je Frisch.

Ali, Palestinci kažu da će i dalje pritiskivati Jordan da učini više i spriječi izraelske provokacije u okviru džamije Al-Aqsa.

Izvor: Al Jazeera