Palestinci traže rezoluciju UN-a protiv izraelske aneksije

Židovska naselja
Trajno rješenje sukoba mora garantovati jednaka prava i Izraelaca i Palestinaca, navodi se u pismu (AP)

Visoki palestinski dužnosnik izjavio je u utorak da će se Palestinci obratiti Općoj skupštini Ujedinjenih naroda kako bi usvojila rezoluciju protiv izraelskog plana da anektira okupirane palestinske teritorije.

Govoreći za službenu radio postaju Glas Palestine, palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki izjavio je da je plan aneksije “opasan” i “odbačen od međunarodne zajednice”.

“Naš je stav da politički izoliramo izraelsku vladu i Sjedinjene Američke Države u cilju izvršavanja velikog pritiska na Izrael da ne provede plan”, kazao je on.

“Palestinsko čelništvo pojašnjava međunarodnoj zajednici da će izraelski plan aneksije ugroziti plan dvodržavnog rješenja u granicama iz 1967.”, dodao je Maliki.

Izrael i SAD vode pregovore

Izraelska vlada planira nametnuti suverenitet nad dolinom Jordana, koja zauzima 30 posto površine Zapadne obale, kao i nad nekoliko židovskih naselja u regiji počevši od srpnja, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Xinhua.

Ministar vanjskih poslova Palestine u ponedjeljak je izjavio da je plan vlade Izraela za aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale svojevrsna objava rata protiv palestinskih interesa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u utorak da izraelske vlasti i dalje vode pregovore s vlastima Sjedinjenih Američkih Država o planu aneksije dijelova okupirane Zapadne obale.

Izvor: Agencije