Palestinci traže pravdu u Hagu zbog brutalnog ubistva bebe

Članovi porodice ukopali su Alija Saada Dawabsheha u petak poslijepodne, njegov četverogodišnji brat i roditelji su u bolnici u jako teškom stanju (AP)

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) saopćila je kako Vladu Izraela drži „u potpunosti odgovornom“ za smrt 18-mjesečne bebe u napadu i paljevini koji se desio na okupiranoj Zapadnoj obali, te da će predati žalbu Međunarodnom krivičnom sudu (ICC).

Smrt bebe u petak ujutro osudio je cijeli svijet, uključujući izraelske lidere. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu telefonom je nazvao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i kazao mu kako se zajedno moraju boriti protiv „terorizma“.

Abbas je rekao da je naredio svome ministru vanjskih poslova da preda žalbu Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

„Mi želimo istinsku pravdu, no ja sumnjam da će Izrael to osigurati“, kazao je on nakon napada u Dumi, nedaleko od sjevernog grada Nablusa.

Palestinski lider je ranije kazao: „Kada izraelske vlasti ohrabruju izgradnju naselja svugdje, time također ohrabruju ovakve nasilnike da izvode ovakve napade. Ovo je ratni zločin i tragedija za sve nas.“

Osude iz SAD-a

Hamasova Vlada u Gazi je također osudila posljednji incident i pozvala na „dan bijesa u odgovor na nemilosrdni cionistički napad u Jerusalemu i ubistvo bebe Alija u Nablusu“.

Američki State Department je također „najžešće“ osudio „okrutni teroristički napad“ i pozvao Izrael da „uhvati ubice“, te pozvao obje strane da „izbjegnu eskalaciju tenzija“.

Članovi porodice ukopali su Alija Saada Dawabsheha u petak poslijepodne, a njegov četverogodišnji brat i njihovi roditelji, oboje u ekstremno kritičnom stanju zbog jakih opekotina, liječe se u jednoj izraelskoj bolnici.

Stotine ožalošćenih prisustvovalo je ukopu.

U sukobima koji su uslijedili nakon smrti bebe u petak, Palestinci navode kako je 14-godišnji Laith Khaldi u bolnici podlegao ranama nekoliko sati nakon što je pogođen iz vatrenog oružja sjeverno od Ramallaha.

Brojni napadi

Izraelska vojska je saopćila kako je Khaldi pogođen nakon što je bacio Molotovljev koktel na vojnike na jednoj kontrolnoj tački.

Također u petak je jedan Palestinac ubijen, a drugi ranjen, kada je na njih izraelska vojska otvorila vatru jer su se približili sigurnosnoj ogradi koja dijeli Pojas Gaze od Izraela, navode ljekarski izvori.

Prema podacima UN-a, od početka ove godine desilo se najmanje 120 napada izraelskih naseljenika.

Izraelska vojska je izdala saopćenje u kojem se navodi kako pokušavaju locirati osumnjičene za napad u petak.

Nedavni izvještaj Yesh Dina, izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava, pokazuje da više od 92,6 posto žalbi koje Palestinci predaju izraelskoj policiji prođe bez podizanja tužbe.

Izvor: Al Jazeera i agencije