Palestinci protiv toga da Zid plača ostane Izraelu

Ne možemo zamisliti situaciju u kojoj Zid plača ne bi bio dio Izraela, rekao američki dužnosnik (EPA)

Palestinski dužnosnik odbacio je poziv američkog dužnosnika da Zid plača u Starom gradu Jerusalema ostane pod izraelskom kontrolom.

“Palestinci neće prihvatiti bilo kakve promjene granice Istočnog Jerusalema iz 1967.”, rekao je Nabil Abu Rudeineh, visoki dužnosnik palestinske vlade, za agenciju WAFA.

“To američko stajalište ponovno pokazuje da je aktualna američka administracija posve izvan mirovnog procesa”, rekao je, dodajući da bi to “konsolidiralo okupaciju”.

Posjeta Mikea Pencea

Visoki američki dužnosnik rekao je da će Zid plača ostati pod izraelskom kontrolom čak i nakon eventualnog mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca.

“Ne možemo zamisliti situaciju u kojoj Zid plača ne bi bio dio Izraela”, rekao je dužnosnik pred posjetu američkog potpredsjednika Mike Pencea regiji.

Zid plača, ostatak zapadnog zida Drugog hrama, sveto je mjesto za mnoge Jevreje i dio je šire zone koja je u centru religijskih napetosti, koju Jevreji nazivaju Brdo hrama a muslimani Plemenito svetište ili Plato džamija.

Pence u utorak kreće u posjetu Egiptu, Izraelu i Njemačkoj.

Fatah, pokret palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, pozvao je u subotu da se u Jerusalemu u srijedu organizira protest protiv njegove posjete Svetom gradu.

Pence je otkazao palestinski dio posjeta jer ga je Abbas odbio primiti zbog odluke Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Izvor: Agencije