Oglasi

Palestinci prijete prekidom komunikacije s Trumpom

SAD obavijestio palestinske vlasti da će zatvoriti njihov ured u Washingtonu ako ne započnu ozbiljne mirovne pregovore s Izraelom.
Riyad MalikiRiyad Maliki je osudio američki potez kao pokušaj 'iznuđivanja'EPA - Arhiva

Palestinci prijete da će prekinuti svu komunikaciju s administracijom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, ukoliko provede plan da zatvori palestinsku misiju u Washingtonu.

Glavni palestinski pregovarač, Saeb Erekat, rekao je da je odluka administracije SAD-a "vrlo žalosna i neprihvatljiva", prenosi Tanjug agenciju AP.

On je optužio SAD da su pokleknuli pod pritiskom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Netanyahu je prokomentirao da je zatvaranje palestinske misije "stvar američkih zakona".

Maliki: Ne pristajemo na ucjene

Američka administracija je ranije u subotu obavijestila palestinske vlasti da će zatvoriti njihov ured u Washingtonu ako ne započnu "ozbiljne mirovne pregovore" s Izraelom, priopćili su u subotu američki dužnosnici.

Šef palestinske diplomacije Riyad Maliki je, međutim, osudio taj američki potez kao pokušaj "iznuđivanja".

Kako prenosi AP, američki državni tajnik Rex Tillerson ocijenio je da su Palestinci povrijedili jednu odredbu američkog zakona koja nalaže da se misija Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) mora zatvoriti ako pokušaju pred Međunarodnim kaznenim sudom pokrenuti postupak protiv Izraelaca zbog zločina nad Palestincima.

U State Departmentu kažu da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u rujnu prešao tu liniju zahtjevom da sud povede istragu i optuži Izraelce.

S druge strane, Riyad Maliki je izjavio da palestinsko rukovodstvo neće prihvatiti nikakve ucjene ili pritiske koji se tiču rada delegacije PLO-a u Washingtonu ili pregovora.

'Lopta u američkom dvorištu'

On je kazao da će Palestinci pričekati daljnju komunikaciju s administracijom SAD-a.

"Lopta je sada u američkom dvorištu", rekao je on.

Prema njegovim riječima, taj američki potez mogao bi za cilj imati pritisak na Palestince.

"Palestinsko rukovodstvo neće prihvatiti nikakve ucjene ili pritisak", rekao je on.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.