Oglasi

Palestinci prijete povlačenjem iz sporazuma s Izraelom

Palestinci razmatraju povlačenje iz mirovnog sporazuma ako Donald Trump objavi svoj mirovni plan za Bliski istok.
Izraelski vojnici dežuraju dok bager ruši palestinsku zgradu u Zapadnoj obaliEPA

Palestinski čelnici rekli su u nedjelju da razmatraju povlačenje iz mirovnog sporazuma iz Osla, koji trenutno uređuje veze Izraela i Palestinske samouprave, ako američki predsjednik Donald Trump objavi svoj mirovni plan za Bliski istok.

Ako Trump objavi svoj prijedlog, a najavio je da će to učiniti do utorka, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) zadržava pravo da se "povuče iz dogovora o privremenoj" samoupravi, rekao je za AFP Saeb Erakat, glavni sekretar PLO-a, prenijela je Hina.

Dogovor o privremenoj samoupravi je službeni naziv dokument iz Osla.

"Tim planom privremena okupacija postaje trajna", dodao je Erekat.

Palestinski čelnik izjavu je dao dok izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov politički suparnik Benny Gantz putuju u nedjelju u Washington, gdje se u ponedjeljak sastaju s američkim predsjednikom.

'Plan je urota stoljeća'

"Trumpov plan je urota stoljeća, kojom želi uništiti palestinsko pitanje", rekao je u saopćenju palestinski ministar za vanjske poslove.

Palestinci su već najavili da se povlače iz američke inicijative, koja obuhvata, kako tvrde, izraelsku aneksiju Jordanske doline i jevrejskih naselja na palestinskim područjima te priznanje Jerusalema kao jedine prijestolnice Izraela.

No, ovo je prvi put da Palestinci otkrivaju dio svoje strategije ako Sjedinjene Američke Države objave svoj plan.

Na osnovu privremenog dogovora, poznatog kao Oslo II, koji su u septembru 1995. godine potpisali PLO i Izrael, Zapadna obala bila bi podijeljena na zonu A, pod palestinskom civilnom i sigurnosnom kontrolom, na zonu B, pod palestinskom civilnom i izraelskom sigurnosnom kontrolom, te zonu C, pod izraelskom civilnom i sigurnosnom kontrolom.

Taj privremeni dogovor je trebao isteći 1999. godine, ali su ga obje strane prešutno nastavile primjenjivati.  

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.