Oglasi

Palestinci prijete Izraelu tužbom ICC-u

Reakcija palestinskih vlasti nakon najave izraelskih vlasti o izgradnji novih naselja istočno od Jerusalema.
Maliki: Dovođenje izraelskih doseljenika u ovu zonu bi značilo prelaženje crvene linijeEPA

Palestinci su zaprijetili Izraelu da će podnijeti tužbu protiv jevrejske države Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), ako odluči graditi nova naselja istočno od Jerusalema.

Govoreći u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki je rekao da odluka o izgradnji naselja zavisi od nove izraelske Vlade.

Na ICC-u se podnose optužbe za genocid, ratne zločine i druga velika kršenja ljudskih prava. Palestinci moraju najprije ući u taj Sud i tek kada budu članovi mogu podnositi tužbe. Oni to mogu postati nakon de facto priznanja palestinske državnosti u UN-u u novembru prošle godine.

Izrael je objavio planove za izgradnju dodatnih 1.500 stambenih jedinica u istočnom Jerusalemu.

Kontroverzni projekt predstavlja reakciju Izraela na odluku Generalne skupštine UN-a da se Palestini odobri status države posmatrača u Svjetskoj organizaciji.

Malikijev govor, održan u srijedu u Vijeću sigurnosti UN-a, prvo je obraćanje jednog palestinskog zvaničnika nakon što je Palestina dobila status države posmatrača u UN-u.

Crvena linija

Palestinski ministar je govorio o planovima Izraela da izgradi naselje u području nazvanom E1, koje se nalazi u unutrašnjosti Zapadne obale.

"Dovođenje izraelskih doseljenika u ovu zonu bi značilo prelaženje crvene linije", objasnio je Maliki, zbog čega bi Palestinci bili prisiljeni da podnesu tužbu protiv Izraela ICC-u.

"Ako Izrael želi provesti plan E1 i druge slične planove za izgradnju u okolini Jerusalema, onda bi smo se morali obratiti Međunarodnom krivičnom sudu. Ne bi imali drugog izbora. Zavisi od odluke Izraela. Izrael zna koji je naš stav o tome."

Palestinski zvaničnici su ranije sugerirali da je iznošenje spora s Izraelom u ICC-u samo opcija.

Izvor: Agencije