Palestinci prijete Izraelu tužbom ICC-u

Reakcija palestinskih vlasti nakon najave izraelskih vlasti o izgradnji novih naselja istočno od Jerusalema.

Riyad al-Maliki, Palestina, Izrael, Izgradnja naselja, ICC
Maliki: Dovođenje izraelskih doseljenika u ovu zonu bi značilo prelaženje crvene linije [EPA]

Palestinci su zaprijetili Izraelu da će podnijeti tužbu protiv jevrejske države Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), ako odluči graditi nova naselja istočno od Jerusalema.

Govoreći u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki je rekao da odluka o izgradnji naselja zavisi od nove izraelske Vlade.

Na ICC-u se podnose optužbe za genocid, ratne zločine i druga velika kršenja ljudskih prava. Palestinci moraju najprije ući u taj Sud i tek kada budu članovi mogu podnositi tužbe. Oni to mogu postati nakon de facto priznanja palestinske državnosti u UN-u u novembru prošle godine.

Izrael je objavio planove za izgradnju dodatnih 1.500 stambenih jedinica u istočnom Jerusalemu.

Kontroverzni projekt predstavlja reakciju Izraela na odluku Generalne skupštine UN-a da se Palestini odobri status države posmatrača u Svjetskoj organizaciji.

Malikijev govor, održan u srijedu u Vijeću sigurnosti UN-a, prvo je obraćanje jednog palestinskog zvaničnika nakon što je Palestina dobila status države posmatrača u UN-u.

Crvena linija

Palestinski ministar je govorio o planovima Izraela da izgradi naselje u području nazvanom E1, koje se nalazi u unutrašnjosti Zapadne obale.

"Dovođenje izraelskih doseljenika u ovu zonu bi značilo prelaženje crvene linije", objasnio je Maliki, zbog čega bi Palestinci bili prisiljeni da podnesu tužbu protiv Izraela ICC-u.

"Ako Izrael želi provesti plan E1 i druge slične planove za izgradnju u okolini Jerusalema, onda bi smo se morali obratiti Međunarodnom krivičnom sudu. Ne bi imali drugog izbora. Zavisi od odluke Izraela. Izrael zna koji je naš stav o tome."

Palestinski zvaničnici su ranije sugerirali da je iznošenje spora s Izraelom u ICC-u samo opcija.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.