Palestinci pozvani da učestvuju na konferenciji u Bahreinu

Bijela kuća je u nedjelju najavila konferenciju o ekonomskim aspektima plana (EPA)

Jason Greenblatt, savjetnik za Bliski istok predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, pozvao je Palestince da prisustvuju konferenciji u glavnom gradu Bahreina Manami 25. i 26. juna na kojoj će se raspravljati o ekonomskim pitanjima budućeg američkog mirovnog plana.

Trumpov savjetnik je na mjesečnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a rekao da će taj skup “biti prvi korak u procesu” ka političkom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba.

“Mi možemo promijeniti život Palestinaca. Palestinci bi napravili grešku da nam se ne pridruže. Neće ništa izgubiti i mogu mnogo da dobiju ako žele da nam se pridruže. Ali naravno na njima je da odluče”, rekao je on.

Učesnici konferencije

Bijela kuća je u nedjelju najavila konferenciju o ekonomskim aspektima plana. Učešće su potvrdili Ujedinjeni Arapski Emirati, a Palestinci su rekli da nisu informisani o skupu u Bahreinu.

Oni bojkotuju administraciju SAD-a otkako je predsjednik Trump odustao od decenijske politike SAD-a, priznavši Jerusalem kao glavni grad Izraela u decembru 2017. godine. Palestinci planiraju u istočnom Jerusalemu sjedište svoje nezavisne države, koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

Sve te teritorije osvojio je Izrael u Šestodnevnom ratu 1967. godine, a istočni Jerusalem je kasnije anektiran, što veći dio međunarodne zajednice ne priznaje.

Izvor: Agencije