Palestinci pozivaju Izrael da zatvori prilaze Zapadnoj obali

Premijer Mohammed Shatayye: Tražimo od Izraela da zatvori sve kontrolne tačke (EPA)

Palestinska Vlada pozvala je Izrael da zatvori sve granične prelaze prema okupiranoj Zapadnoj obali, kako bi se spriječilo širenje novog korona virusa nakon porasta broja zaraženih na obje strane.

Palestinska samouprava je još prošle sedmice odlučila da će 3. jula na pet dana zatvoriti područja pod svojom upravom na Zapadnoj obali, ali ta odluka nije imala učinka na dijelu teritorija pod izraelskom kontrolom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Izrael je 1967. okupirao Zapadnu obalu, palestinski teritorij kojem pristup ima pod svojom kontrolom.

“Stopa zaraženosti dosegnula je do sada najviši nivo u Palestini iz više razloga, najviše zbog činjenice da ne kontroliramo naše granične prelaze i naše granice”, rekao je palestinski premijer Mohammed Shatayyeh uoči sedmične sjednice Vlade.

“Tražimo od Izraela da zatvori sve kontrolne tačke, a od Palestinaca koji rade u Izraelu da ostanu na svojim radnim mjestima i ne vraćaju se na palestinski teritorij”, dodao je.

Znatan porast broja zaraženih

Prema najnovijim podacima palestinskog Ministarstva zdravstva, više od 4.200 osoba je zaraženo u pandemiji COVID-19 na Zapadnoj obali, među kojima je 16 umrlo.

Prije sedam dana na tom je području bilo 2.015 zaraženih.

Većina ljudi se zarazila na vjenčanjima i na sahranama, a ostalo su Palestinci koji su putovali u Izrael, dodao je Shatayyeh.

Sredinom juna palestinska ministrica zdravstva Mai al-Kaila izvijestila je o drugom valu zaraze, koji je “opasniji od prvog”.

Izraelske vlasti su pak službeno potvrdile više od 30.000 oboljelih od korona virusa, od kojih je više od 330 umrlo.

Izrael je, zbog znatnog porasta broja zaraženih nakon ukidanja epidemioloških mjera, u ponedjeljak najavio nova ograničenja: barovi, noćni klubovi i sportske dvorane opet će biti zatvoreni, a restorani će moći primiti tek 20 gostiju, a ne više 30, kao do sad.

Na vanrednoj sjednici izraelske vlade odlučeno je da će biti zatvoreni i vjerski objekti, kao i objekti za održavanje koncerata i drugih događaja.

Ograničen je i broj gostiju u hotelima i restoranima, kao i broj putnika u javnom prevozu, prenose izraelski mediji. 

Izvor: Agencije