Palestinci otvorili ambasadu u Švedskoj

Švedski premijer je obećao i više pomoći Palestini (EPA)

Palestinci su otvorili ambasadu u Švedskoj, što je odraz uspostavljanja čvršćih veza nakon što je Švedska u oktobru postala prva zapadna zemlja Evropske unije koja je priznala državu Palestinu.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas danas je prvi put posjetio Švedsku od priznavanja i pozvao druge zemlje da slijede njen primjer, prenio je Reuters.

“Vaše priznanje bi trebalo da pogura ka pregovorima u mirovnom procesu”, rekao je Abbas.

Odnosi Švedske i Izraela su pogoršani od priznanja Palestine i ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom odustala je od planirane posjete Izrael u januaru. Tel Aviv je privremeno opozvao svog ambasadora. 

Palestinci teže da osnuju državu na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, koji je pod blokadom, a da anektirani istočni Jerusalem bude glavni grad te države.

Više pomoći

Većina zemalja zapadne Evrope nije zvanično priznala Palestinu, kao ni SAD, iako je Generalna skupština UN-a u novembru 2012. godine unaprijedila palestinski statut od entiteta u državu nečlanicu posmatrača.

Švedski premijer Stefan Lofven je najavio da će Palestina odmah otvoriti ambasadu u Štokholmu. U većini zapadnih evropskih zemalja Palestina ima diplomatsku misiju, ali ne ambasadu. 

Lofven je obećao i više pomoći Palestini, ali je rekao da želi napredak u reformama.

“Postoje izazovi. Moramo pomagati jedni drugima da se borimo protiv korupcije, povećamo jednakost spolova, poboljšamo poštivanje ljudskih prava i naravno nastavimo proces izgradnje države”, rekao je švedski premijer.

Palestinska rezolucija

On i Abbas su potpisali sporazum o povećanju švedske pomoći Palestincima na 180 miliona eura u sljedećih pet godina.

On je prošle godine na inauguraciji u parlamentu najavio da će ispuniti davno obećanje svoje Socijaldemokratske partije o priznaju palestinske države, podsjeća Reuters.

Palestinska rezolucija kojom se poziva na priznanje Palestine nije usvojena u Vijeću sigurnosti UN-a u decembru, ali su oni tada odlučili da se učlane u Međunarodni krivični sud.

Poslanici u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Veliku Britanju, Francusku, Španiju, Portugal i Luksembrg su u posljednjih nekoliko mjeseci usvojili neobavezujuće rezolucije o priznanju Palestine što je razljutilo Izrael, prenose agencije.

Izvor: Agencije