Palestinci osudili Netanyahuov plan za gradnju novih naselja

'Naselja krše međunarodni legitimitet i međunarodno pravo', rekao je Abu Rudeineh (EPA)

Palestinske vlasti osudile su plan izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da izgradi hiljade doseljeničkih domova u Jerusalemu, nazivajući tu odluku “sistematskom destrukcijom dvodržavnog rješenja”, javlja Xinhua.

“Netanyahuovo insistiranje na gradnji domova doseljenika sistematska je destrukcija dvodržavnog rješenja kako bi se proveo američki ‘Sporazum stoljeća'”, izjavio je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

“Naselja krše međunarodni legitimitet i međunarodno pravo, po kojima se sva izraelska naselja na palestinskoj zemlji smatraju nelegalnima”, dodao je Abu Rudeineh, prenosi Fena.

‘Veće napetosti i nasilje’

Također je ukazao na Netanyahuove pokušaje da pridobije glasove izraelske desnice na predstojećim izborima na štetu Palestinaca.

“Svi Netanyahuovi pokušaji neće donijeti mir ni stabilnost nikome i uvest će regiju u veće napetosti i nasilje”, upozorio je Abu Rudeineh.

Palestinski zvaničnik pozvao je na “hitnu intervenciju međunarodne zajednice” u zaustavljanju izraelskih aktivnosti.

Netanyahu je prethodno objavio promociju gradnje približno 5.200 jevrejskih domova u krajnje osjetljivoj regiji Istočnog Jerusalema.

Izvor: Agencije