Palestinci odbacili Pompeov stav o ilegalnim jevrejskim naseljima

Sve vrste naselja na palestinskoj zemlji okupiranoj od Izraela 1967. nisu legalne po međunarodnom pravu (EPA)

Palestinci su odbacili izjave američkog državnog sekretara Mikea Pompea o izraelskim naseljima na palestinskim teritorijama.

“Sve vrste naselja na palestinskoj zemlji okupiranoj od Izraela 1967. nisu legalne po međunarodnom pravu”, navodi zvanična novinska agencija WAFA riječi Nabila Abu Rudeineha, glasnogovornika palestinskog Predsjedništva.

Pompeo je u petak rekao da izjave izraelskog premijera Benjamina Netayahua o anektiranju nekih izraelskih naselja na Zapadnoj obali “ne škode mirovnom planu SAD-a”, poznatijem kao “Sporazum stoljeća”.

“Odbacujemo takve izjave. One su neodgovorne i predstavljaju kršenje međunarodnog prava i provokaciju palestinskog naroda, koji će se držati svojih legitimnih prava, uglavnom onih na Jerusalem i sveta mjesta. Palestinci nedvosmisleno odbacuju ‘Sporazum stoljeća’ zbog američkih stavova prema Jerusalemu, naseljima i ostalim palestinskim legitimnim pravima”, rekao je Abu Rudeineh.

‘Sporazum stoljeća’ neprihvatljiv

“Oni koji vjeruju da će ‘Sporazum stoljeća’ biti prihvaćen griješe. Palestinski narod nikad neće prihvatiti da se sporazum koji krši njihova prva prihvati.”

Ranije u ponedjeljak Washington Post objavio je da američki plan za mir između Izraela i Palestinaca, nazvan “Sporazum stoljeća”, vjerovatno neće uključivati stavku o potpuno suverenoj palestinskoj državi.

Prema izvorima upućenim u najvažnije dijelove dokumenta, “Sporazum stoljeća” nudi praktično poboljšanje života Palestinaca, ali ne i osnivanje njihove nezavisne države, tvrdi Washington Post.

Očekuje se da Bijela kuća kasnije ove godine predstavi dugo očekivani mirovni sporazum, čiji je arhitekt Jared Kushner, zet američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dok zvaničnici skrivaju detalje “Sporazuma stoljeća”, komentari Kushnera i ostalih američkih zvaničnika navode na “uklanjanje državnosti kao početne premise mirovnih napora”, nastavlja Washington Post.

Kako se očekuje, ovaj sporazum uglavnom će se zasnivati na sigurnosnim prijetnjama po Izrael.

Slabe šanse za Kushnerov plan

On se fokusira na prijedlog koji predviđa velike infrastrukturne i industrijske radove, naročito u blokiranom Pojasu Gaze.

Da bi plan uspio, ili samo bio uzet u početno razmatranje, potrebno je da naiđe na odobravanje i Izraela i Palestinaca, ali i država Zaljeva, koje bi, kako kažu zvaničnici, morale podnijeti teret finansiranja ekonomskog dijela projekta.

Mnogi analitičari ne daju Kushneru mnogo šansi za uspjeh.

Novoimenovana palestinska vlada, s premijerom Mohammadom Shtayyehom na čelu, održala je u ponedjeljak prvu sjednicu, prenosi Anadolija.

Prva sjednica Vlade u Ramallahu bila je otvorena i za medije, a premijer Shtayyeh poručio je da strategiju njegovog kabineta čine nastavak borbe za palestinsku zemlju, smanjenje patnje i realzacija odluka Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u vezi s odnosima s Izraelom.

“Vlada će preduzeti adekvatne mjere protiv napada koje jevrejski doseljenici izvode nad Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali. Pozivamo međunarodnu zajednicu da zaštiti palestinski narod od izraelskog terora”, poručio je Shtayyeh.

Za Hamas Shtayyehov kabinet nije legitiman

Ukazujući na izraelske najave aneksije Zapadne obale, on je rekao da Izrael i SAD svim potezima ugrožavaju i uništavaju mirovni proces na Bliskom istoku.

Najavio je da će se palestinski predsjednik Mahmoud Abbas 21. aprila sastati sa šefovima diplomatija arapskih država i zatražiti veću podršku arapskog svijeta.

Palestinski premijer na prvoj sjednici kabineta optužio je Izrael i SAD i za aktuelnu ekonomsku krizu u Palestini te najavio otpor Palestine u tom ekonomskom ratu.

“Ova vlada formirana je u izuzetno teškim uvjetima. Cilj nam je i imamo plan jačati stabilnost i umanjiti patnju naroda u Gazi i drugim regijama”, poručio je Shtayyeh.

Član Centralnog komiteta Fataha, Shtayyeh je u subotu položio svečanu zakletvu pred palestinskim predsjednikom Abbasom i počeo mandat na čelu nove palestinske vlade.

Rivalski pokret Hamas iz Gaze tvrdi da Shtayyehov kabinet nije legitimni predstavnik Palestine.

Izvor: Al Jazeera i agencije