Palestinci obrađuju zemlju u tampon-zoni

Neki poljoprivrednici iz Gaze počeli su obrađivati zemlju duž granice s Izraelom.

Prije nedavnog prekida vatre, ovo područje, poznato kao tampon-zona, za njih je bilo nedostupno, kazao je novinar Al Jazeere Casey Kauffman.

Policajci u Gazi sprečavaju mlade Palestince da dođu do ograde duž granice s Izraelom.

Policajac Alaa je rekao: “Pokušavamo zaštititi našu omladinu. Jedna osoba je već poginula. Prošlo je doba bacanja kamenja. Ovo je opasno područje i oni ne smiju biti ovdje.”

To se dogodilo kad policija nije bila prisutna. Jedan mladić je ubijen kada je probio zadnju ogradu koja razdvaja Gazu i Izrael.

“Ovi tinejdžeri su dokazali kako je moguće doći do vanjske granice Pojasa Gaze. To je dalo nadu i samopouzdanje ljudima kojima ova zemlja zaista treba”, kazao je Kauffman.

Obrađivanje zemlje

Prvi put u 12 godina porodica Qdeh obrađuje svoju zemlju.

Prije prekida vatre između Izraela i Hamasa niko nije smio pristupiti ovom području. Iako se ono nalazi u Pojasu Gaze, izraelska vojska ga smatra sigurnosnim pojasom. Sada porodica Qdeh opet uzgaja pšenicu.

Zemljoradnik Mohammed Qdeh kaže da je sretan. “Ovo je prvi put da smo došli ovamo, a da ne pucaju na nas. Izraelci su tu, ali ne poduzimaju ništa.”

Ibrahim Qdeh je dodao: “Ova promjena je posljedica otpora. Jer snage otpora uspjele su potisnuti Izraelce 300 metara nazad, pa smo se vratili.”

Zemljoradnica Um Bassem čisti svoju zemlju nadajući se boljim vremenima.

“Molim Boga da se situacija nastavi bez problema. Neka Bog drži izraelsku agresiju podalje od nas”, kazala je Bassem.

Službeno, status tampon-zone nije se promijenio. No, osjetivši da se napetost smanjila, ovi poljoprivrednici su se vratili na svoju zemlju.

Izvor: Al Jazeera