Palestinci na ulicama proslavili ostavku Liebermana

Oko 49 posto Arapa je glasalo u aprilu u poređenju sa 64 procenata na izborima 2015. godine (Anadolija)

Stotine Palestinaca u Gazi su, izlaskom na ulice, proslavili ostavku izraelskog ministra odbrane Avigdora Liebermana, javlja Anadolija.

Okupljeni Palestinci su nosili zastave Palestine i transparente s natpisima „Lieberman je otišao“ i „Benjamin Netanyahu je pao, otpor se nastavlja“.

Okupljeni su zapalili i poster sa slikom Liebermana, dok su neki građani okupljenima dijelili kolače i slatkiše.

Hammam Osman, zvaničnik pokreta Hamas, u obraćanju je kazao da je veoma važno da je Liberman podnio ostavku.

„Liberman je Ismailu Haniyehu prijetio atentatom. Ali eto, Liberman je otišao, a Haniyeh je ostao“, kazao je Osman.

Dodao je i kako se nada da će poput Libermana ostavku podnijeti i izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki predsjednik Donald Trump.

“Ostavka je pobjeda Gaze”

„Grupe otpora u Gazi, zahvaljujući velikoj hrabrosti i vojnim sposobnostima, izvojevale su pobjedu protiv Izraela“, rekao je Osman.

Veliki broj Palestinaca okupio se i na ulicama Rafaha na jugu Pojasa Gaze koji su ostavku Liebermana nazvali „pobjedom Gaze“.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman podnio je jučer ostavku na tu funkciju, dan nakon što je Izrael s palestinskim grupama dogovorio prekid sukoba u Gazi.

Izraelski mediji javljaju da je Lieberman saopćio odluku o podnošenju ostavke na zatvorenom sastanku rukovodstva njegove patrije Yisrael Beiteinu.

Isti izvori javljaju da je Lieberman kazao da dogovor o primirju Hamasom smatra predajom terorizmu.

Izvori bliski izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu javljaju da bi Liebermanova ostavka mogla dovesti do raspuštanja izraelskog parlamenta.

Izvor: Agencije