Palestinci kritiziraju Moldaviju zbog ambasade u Jerusalemu

Filip kaže da je ta odluka 'zakašnjeli iskaz posvećenja podršci našim saveznicima' (Reuters)

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine osudilo je u srijedu odluku vršioca dužnosti predsjednika Moldavije Pavela Filipa da premjesti ambasadu svoje države u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

“Ova odluka je flagrantno kršenje međunarodnog prava, međunarodnog legitimiteta i rezolucija Ujedinjenih naroda, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Odluka Moldavije uslijedila je nakon političke krize u toj istočnoevropskoj državi, u kojoj je Vrhovni sud oduzeo ovlasti predsjedniku Igoru Dodonu i imenovao bivšeg premijera Filipa privremenim predsjednikom.

Traži podršku SAD-a i Izraela

Potom je brzo raspustio državni parlament i zatražio održavanje vanrednih izbora u septembru.

U objavi selidbe ambasade u utorak Filip je naveo da je odluka “zakašnjeli iskaz posvećenja podršci našim saveznicima” i upozorio da će ona biti realizirana “bez obzira na događanja na vanrednim izborima”.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Palestine navode da on “koristi političku nesigurnost u državi kako bi dobio podršku SAD-a i Izraela”.

Hanan Ashrawi, članica Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), pozvala je Evropsku uniju na hitno djelovanje protiv Moldavije zbog nepoštivanja konsenzusa EU-a u vezi sa sporom na Bliskom istoku.

“Evropska unija treba obustaviti moldavsku političku i ekonomsku integraciju dok ta država ne povuče svoju nelegalnu i provokativnu akciju i ponovo postavi svoju politiku u skladu s međunarodnim pravom i zajedničkom pozicijom EU-a prema palestinskom pitanju”, navela je ona.

Jerusalem je i dalje u centru spora Izraela i Palestine.

Okupacija i aneksija 1967.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem 1967. i kasnije anektirao tu teritoriju, a taj potez nije priznala međunarodna zajednica.

Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude prijestonica njihove buduće države, dok Izrael polaže pravo na cijeli grad kao prijestonicu.

Izrael pokušava uvjeriti države da prebace svoja diplomatska predstavništva iz Tel Aviva u Jerusalem i dosad su to uradili SAD i Gvatemala.

Moldavija bi mogla biti prva evropska država koja će preseliti svoju ambasadu u Jerusalem ako realizira tu najavu.

Izvor: Al Jazeera i agencije