Oglasi

Palestinci: Ambasador SAD-a potpaljuje vjerski rat

Ambasador SAD-a u Izraelu primio je na poklon sliku na kojoj se umjesto džamije Al-Aqsa nalazi simulacija Trećeg hrama.
Opravdanja Američke ambasade kako Friedman nije primjetio šta je prikazano na slici nisu vrijedna pažnje, smatraju PalestinciTwitter

Piše: Aseel Jundi, Jerusalem

Nova epizoda američkog rata na džamiju Al-Aqsa. Ovako su palestinske ličnosti opisale osmijeh na licu Davida Friedmana, američkog ambasadora u Izraelu, dok je uzimao poklon od jevrejskih ekstremista, odnosno sliku na kojoj se umjesto Al-Aqsa džamije nalazi simulacija Trećeg hrama.

Palestinci upozoravaju da je posrijedi još ozbiljnija stvar: ovakvo ponašanje američkog ambasadora, koji podržava doseljenička naselja, može dovesti do vjerskog rata u kojem niko neće ostati pošteđen. Ovakve poteze američkog ambasadora vide kao otvoreni rat protiv islamskih konstanti i mjesta koje ima poseban značaj za milione muslimana širom svijeta.

Da bi se cijela situacija bolje razumjela, treba napomenuti da je Američki ambasador dobio ovu sliku na poklon tokom svoje posjete Bnei Braku, domu najvećih ultra-ortodoksnih zajednica na svijetu i utočištu najradikalnijih doseljenika. Izraelski mediji su upravo tu načinili fotografije koje pokazuju osmjeh i sreću na ambasadorovom licu. 

Izvinjenje

Opravdanja Američke ambasade kako Friedman nije primjetio šta je prikazano na slici nisu vrijedna pažnje, smatraju Palestinci. Šta više, pojedini smatraju da se time samo nastavljaju napadi na Al-Aksu. U saopćenju ambasade objavljenom na Twitteru stoji: "Politika Sjedinjenih Američkih Država je apsolutno jasna: podržavamo status quo na Hramskoj gori." Američka ambasada je u svom tvitu spomenula Hramsku goru uz džamiju Al-Aqsa bez navođenja imena kojeg koriste muslimani, odnosno Haram al-Sharif ili Plemenito svetište.     

Šejh Ikrima Sabri, predsjednik Visokog islamskog komiteta i bivši muftija Jerusalema, opisao je ovakvu objavu na Twitteru kao "lažne tvrdnje". Kazao je da je ambasador "veoma dobro znao sve detalje slike, što potvrđuje njegove neprijateljske stavove prema Palestini, a koje je imao i prije imenovanja na poziciju ambasadora".  

Smatra kako je ovakav stav jednak proglašenju otvorenog rata protiv Palestinaca i džamije Al-Aqsa. "Amerika nas želi podčiniti svojim rješenjima od kojih ne želi odstupiti, odnosno da odustanemo od džamije Al-Aqsa i da se promijeni status quo. Svima je dobro poznato da ova džamija pripada samo muslimanima", kazao je. 

U svojoj izjavi za Al Jazeeru, Sabri je pozvao Palestince koji žive u Jerusalemu da bojkotiraju američkog ambasadora i prekinu saradnju s njim. Naglasio je da se mora izvršiti pritisak na Ameriku kako bi povukla svog ambasadora koji se odnosi rasistički i neprijateljski prema Palestincima.  

"Ambasodor bi trebao biti nepristrasan, svjestan svojih postupaka i voditi računa o običajima i tradiciji države u kojoj živi, te da se drži podalje od svega što ugrožava status svetinja", kazao je.  

Šejh Muhammad Hussein, muftija Jerusalema i palestinskih teritorija, izjavio je u svom saopćenju da ova slika govori da je Amerika, koju predstavlja njen ambasador u okupacionoj državi, usvojila ideju o uspostavljanju navodnog Trećeg hrama na mjestu džamije Al-Aqsa. Ova slika, također, govori da okupacione vlasti i radikalni Jevreji ne odustaju od svog plana da sruše džamiju Al-Aqsa, dodao je.   

Adnan al-Husseini, ministar za pitanja Jerusalem u palestinskoj vladi, naglasio je da je Friedmanovo ponašanje odražava "iskustvo i ekstremizam". Dodaje da se on ponaša kao jedan od ministra izraelske vlade, a ne kao ambasador SAD-a u Izraelu. Prema tome, takva osoba nije prikladna da bude ambasador jer je i sama dio izraelskog ekstremizma.  

Al-Husseini kaže: "Američka politika je postala šepava u eri predsjednika Trumpa. Takva politika je jasna cijelom svijetu koji počinje uviđati da su Amerika i Izrael veoma daleko od pravde, logike, demokratije i međunarodnog legitimiteta."

Ozbiljnije od slike  

Al-Husseini je upozorio na buduće implikacije Friedmanovog ponašanja na džamiju Al-Aqsa, rekavši da ovakvim ponašanjem ambasador "potpaljuje vjerski rat koji u kojem ni jedna strana neće ostati pošteđena".    

"Amerika je učinila i goru stvar kada je priznala Jerusalem kao glavni grad Izraela i premjestila svoju ambasadu iz Tel Aviva. Ova slika je samo detalj pred ogromnom katastrofom. Jerusalem će ostati grad muslimana i kršćana i to niko ne može promijeniti", kazao je Al-Husseini.

Američki predsjednik Donald Trump je imenovao Friedmana za američkog ambasadora u Izraelu 15. decembra 2016. On je, još od samog početka, podržavao ideju da se američka ambasada premjesti u okupirani Jerusalem. Izražavao je i svoju podršku širenju dosljeničkih naselja na Zapadnoj obali, a odbacuje i rješenje s dvije države.   

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.