Palestina zbog zastave traži izvinjenje Eurosonga

Nije moguće unositi ni zastave ili transparente s porukama političke ili vjerske prirode (EPA)

Zamjenik predsjednika Palestinske oslobodilačke organizacije Saeb Erekat zatražio je od organizatora Eurosonga ispriku nakon što se palestinska zastava našla na popisu zabranjenih na natjecanju koje se idućeg mjeseca održava u Švedskoj.

Erekat je takav zahtjev uputio u pismu upućenom predsjedniku Unije europskih emitera Jean-Paulu Philippotu.

“Ovogodišnje natjecanje održava se u Stockholmu, u Švedskoj, i to je prva članica Europske unije koja je priznala Palestinu. Vaša odluka je potpuno pristrana i neprihvatljiva. Pozivamo vas da povučete sramnu odluku. Nerophodno je da se EBU ispriča Palestini i Palestincima širom svijeta”, naveo je Erekat.

Organizatori ovogodišnjeg Eurosonga već su se našli na udaru kritika iz Španjolske, koja je osudila zabranu zastave regije Baskije.

Nije moguće ulagati žalbe

“To je ustavna, pravna i legitimna zastava i španjolske vlasti će to braniti gdje god je to potrebno”, rekla je zamjenica španjolskog premijera Soraya Saenz de Santamaria.

EBU se ispričao Španjolskoj i za pogrešnu objavu krivi nacrt verzije svoje politike prema zastavama na kojoj su zabranjena znamenja, uključujući ono oružane skupine Islamska država Irak i Levant.

Osim ISIL-a i Palestine, zabranjeno je isticanje zastava Kosova, Krima, samoproglašene donjecke republike, Nagorno-Karabaha i sjevernog Cipra.

Na takvu odluku organizatora nije moguće ulagati žalbe.

Osim tih zastava, nije moguće unositi ni zastave ili transparente s porukama političke ili vjerske prirode koje organizator smatra neprimjerenim.

Izvor: Agencije