Palestina upozorila Izrael na moguće posljedice ukoliko dođe do aneksije

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori propali su 2014., a Palestinci aneksiju smatraju nezakonitim otimanjem zemlje (EPA)

Ministar vanjskih poslova Palestine Riad Malki upozorio je Izrael kako će, ukoliko anektira Zapadnu obalu, biti posljedica.

Malki je u obraćanju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme efikasne mjere, uključujući sankcije, kako bi Izrael odustao od plana aneksije, prenosi Anadolija.

Podsjetio je da je aneksija zločin i da će odnose Izraela i Palestine odvesti na put bez povratka.

“Izrael treba znati da će aneksija imati trenutne posljedice”, rekao je Malki.

Također je pozvao zemlje da priznaju Palestinu.

“Svaka zemlja ima mogućnost mijenjanja rute prije nego što bude kasno i ima mogućnost da pomogne u zaustavljanju izraelske okupacije i zaustavljanja dvodržavnog rješenja”.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da je na Izraelu da odluči o proširenju svog suvereniteta nad palestinskim teritorijem na Zapadnoj obali te je okrivio palestinsku samoupravu zbog zastoja u mirovnim pregovorima.

“Jedino žalim što su palestinske vlasti odbile sudjelovati u tome. Oni su to nekontrolirano odbacili. Jednostavno smo ih pitali da sjednu za pregovorački stol na temelju vizije za mir i oni su to odbili. Odlučili su se na prijetnje, na odbacivanja … To nije dobro za Palestince”.

Poruka evropskih paralamentaraca

Izraelska aneksija dijelova Zapadne obale bit će “kobna” za nade u mir na Bliskom istoku i mora se spriječiti, ako je potrebno i protumjerama, poručilo je više od hiljadu parlamentaraca iz cijele Evrope u pismu evropskim vladama.

Kako prenosi Hina, pismo od 23. juna, objavljeno u srijedu, potpisalo je 1.080 zastupnika u parlamentima 25 zemalja koji izražavaju zabrinutost zbog izraelsko-palestinskog mirovnog plana predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Potpisnici upozoravaju da bi aneksija prekršila međunarodno pravo. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je 1. juli odredio za datum početka razgovora o aneksiji unutar vlade, u skladu s Trumpovim planom koji predviđa izraelski suverenitet nad 30 posto Zapadne obale i palestinsku državnost pod strogim uvjetima.

“Takav potez (aneksija) bio bi koban po izglede za izraelsko-palestinski mir i doveo bi u pitanje najosnovnije norme koje određuju međunarodne odnose”, stoji u pismu.

“Stjecanje teritorija silom nema mjesta u 2020. godini”, rekli su zastupnici, među kojima su i članovi mađarskog i češkog parlamenta, dvije zemlje sklone Izraelu i Trumpovom planu od 28. januara.

Kršenje međunarodnog zakona

Plan nudi priznanje SAD-a izraelskih naselja raštrkanih po Zapadnoj obali i izraelski suverenitet nad dolinom Jordana, području zauzetom u bliskoistočnom ratu 1967. koje Palestinci traže za svoju buduću državu.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori propali su 2014., a Palestinci aneksiju smatraju nezakonitim otimanjem zemlje.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je reklo da naselja krše međunarodni zakon, no Izrael to osporava pozivajući se na biblijske, historijske i političke veze s tim prostorom.

Evropski parlamentarci pozivaju na “srazmjerne posljedice” ako Izrael, koji ima više od 400.000 naseljenika na Zapadnoj obali, provede aneksiju, odnosno možebitne ekonomske, trgovinske i druge sankcije. 

“Izostanak adekvatnog odgovora ohrabrio bi druge zemlje s teritorijalnim zahtjevima”, kaže se u pismu.

Netanyahu je odbacio kritike planova aneksije i tvrdi da će širenje izraelskog suvereniteta na jevrejska naselja na Zapadnoj obali približiti postizanje mira nakon što kritičari shvate da će stotine hiljada naseljenika na tom području ostati tamo po bilo kojem budućem sporazumu. 

Interni dokumenti i Reutersovi intervjui s više od dvadeset diplomata i dužnosnika pokazali su da ne postoji jasna strategija EU-a kako zaustaviti izraelske planove ili kako konkretno odgovoriti na provedbu aneksije.

Izvor: Agencije