Palestina tuži Izrael za ratne zločine

Dokumentacija se odnosi na tužbu protiv Izraela zbog politike ilegalnog naseljavanja i ratnih zločina (AP)

Palestinske vlasti će 25. juna Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) predati dokumentaciju koja se odnosi na tužbu protiv Izraela zbog politike ilegalnog naseljavanja i ratnih zločina, izjavio je palestinski diplomata.

“ICC je odlučio da će 25. juna primiti dokumentaciju nakon zahtjeva palestinskog ministra vanjskih poslova Riyada al-Malikija”, rekao je palestinski ambasador u Holandiji Nabil Abu Znaid za Palestinski radio, prenosi Anadolija.

Kako je kazao ovaj palestinski diplomata, Al-Maliki će predvoditi palestinsku delegaciju u Hagu kako bi uručili dokumente predstavnicima ICC-a.

Posjeta delegacije ICC-a

“Mjesec dana nakon toga delegacija ICC-a će uzvratiti posjetu Palestini, prvu takve vrste, kako bi pratila ovaj slučaj. Ne znamo kako će Izrael reagovati na posjetu delegacije Međunarodnog suda”, rekao je Abu Znaid.

Palestina je prošli mjesec pristupila ICC-u nakon što je sud u Hagu odobrio zahtjev Palestinaca za pristupanjem ovom međunarodnom tribunalu.

Pridruživanje Palestine okarakterisano je kao korak više u diplomatskoj i sudskoj konfrontaciji koju je 2014. godine počela palestinska uprava.

ICC progoni počinioce genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Ranije ove godine Palestinci su prihvatili jurisdikciju suda počevši od juna 2014. godine kako bi osigurali da prošlogodišnji izraelski napadi na Gazu budu uključeni u ispitivanje.

Izvor: Agencije