Palestina traži od EU-a da uvede sankcije Izraelu

Evropske sile osuđuju izraelsko odobrenje gradnje hiljada novih stambenih jedinica na okupiranim palestinskim teritorijama (Fena)

Palestinske vlasti zatražile su od Evropske unije da uvede sankcije Izraelu, u odgovoru na gradnju naselja na palestinskim teritorijama, izjavio je u srijedu visoki palestinski zvaničnik.

“Sastanci će biti održani s evropskim zvaničnicima ove sedmice, u cilju aktiviranja onoga što su objavile evropske sile osuđujući izraelske aktivnosti na širenju naselja”, izjavio je Abdul Rahim al-Farra, palestinski ambasador pri EU, za zvaničnu radiostanicu Glas Palestine, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Xinhua.

“Zahtijevat ćemo od EU-a da uvede sankcije Izraelu jer nije prekinuo aktivnosti širenja naselja i samo razumije jezik sankcija”, dodao je on.

Poziv evropskih država

Prošlog petka su evropske sile objavile saopćenje u kojem osuđuju izraelsko odobrenje gradnje hiljada novih stambenih jedinica na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Španije u zajedničkom saopćenju su pozvali Izrael da zaustavi aktivnosti širenja naselja te da poštuje Rezoluciju 2334 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije