Oglasi

Palestina traži od EU-a da uvede sankcije Izraelu

Izrael nije prekinuo aktivnosti širenja ilegalnih naselja i samo razumije jezik sankcija, kaže palestinski zvaničnik.
Evropske sile osuđuju izraelsko odobrenje gradnje hiljada novih stambenih jedinica na okupiranim palestinskim teritorijamaFena

Palestinske vlasti zatražile su od Evropske unije da uvede sankcije Izraelu, u odgovoru na gradnju naselja na palestinskim teritorijama, izjavio je u srijedu visoki palestinski zvaničnik.

"Sastanci će biti održani s evropskim zvaničnicima ove sedmice, u cilju aktiviranja onoga što su objavile evropske sile osuđujući izraelske aktivnosti na širenju naselja", izjavio je Abdul Rahim al-Farra, palestinski ambasador pri EU, za zvaničnu radiostanicu Glas Palestine, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Xinhua.

"Zahtijevat ćemo od EU-a da uvede sankcije Izraelu jer nije prekinuo aktivnosti širenja naselja i samo razumije jezik sankcija", dodao je on.

Poziv evropskih država

Prošlog petka su evropske sile objavile saopćenje u kojem osuđuju izraelsko odobrenje gradnje hiljada novih stambenih jedinica na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Španije u zajedničkom saopćenju su pozvali Izrael da zaustavi aktivnosti širenja naselja te da poštuje Rezoluciju 2334 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.