Oglasi

Palestina razmatra tužbu protiv američkog ambasadora u Izraelu

David Friedman je izjavio da Izrael ima pravo da anektira najmanje 'dio' okupirane Zapadne obale.
Ambasador David Friedman je zagovornik ilegalnih jevrejskih naselja Reuters

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine razmatra da Međunarodnom krivičnom sudu podnese tužbu protiv američkog ambasadora u Izraelu Davida Friedmana, nakon komentara koje je iznio u intervjuu New York Timesu.

Friedman, koji odobrava ilegalna jevrejska naselja, rekao je da Izrael ima pravo da anektira najmanje „dio“ okupirane Zapadne obale.

U soapštenju koje je objavljeno danas, palestinsko ministarstvo je osudilo Friedmanove izjave, nazivajući ih „prijetnjom regionalnom miru i sigurnosti“, a njegove riječi je opisao kao „nastavak politike američke administracije, koja je potpuno pristrasna okupaciji i ekspanzionističkoj kolonijalnoj politici“.

"Šta bi moglo opravdati Friedmanovu logiku da Izrael ima pravo da anektira dijelove Zapadne obale? Međunarodno pravo zabranjuje aneksiju teritorije silom, kao i realnost koju nameću okupacione sile“, rečeno je u saopštenju.

Snažne reakcije palestinskih političara

Friedmanove riječi izazvale su snažne reakcije palestinskih političara.

Viši palestinski zvaničnik Saeb Erekat u nedjelju je rekao da je takva politika jednaka sudjelovanju SAD-a u izraelskim kolonijalnim planovima“.

Član Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hanan Ashrawi konstatovao je da SAD opravdava krađu teritorije, izvještava Al Jazeerin reporter iz Ramallaha Nida Ibrahim.

„Također čujemo i mišljenje iz Fataha, vladajuće partije na Zapadnoj obali, koja se pita da li američki ambasador zastupa stav izraelskih doseljenika ili američke administracije“, navodi Ibrahim.

Izvor. Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.