Palestina razmatra tužbu protiv američkog ambasadora u Izraelu

Ambasador David Friedman je zagovornik ilegalnih jevrejskih naselja (Reuters)

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine razmatra da Međunarodnom krivičnom sudu podnese tužbu protiv američkog ambasadora u Izraelu Davida Friedmana, nakon komentara koje je iznio u intervjuu New York Timesu.

Friedman, koji odobrava ilegalna jevrejska naselja, rekao je da Izrael ima pravo da anektira najmanje „dio“ okupirane Zapadne obale.

U soapštenju koje je objavljeno danas, palestinsko ministarstvo je osudilo Friedmanove izjave, nazivajući ih „prijetnjom regionalnom miru i sigurnosti“, a njegove riječi je opisao kao „nastavak politike američke administracije, koja je potpuno pristrasna okupaciji i ekspanzionističkoj kolonijalnoj politici“.

“Šta bi moglo opravdati Friedmanovu logiku da Izrael ima pravo da anektira dijelove Zapadne obale? Međunarodno pravo zabranjuje aneksiju teritorije silom, kao i realnost koju nameću okupacione sile“, rečeno je u saopštenju.

Snažne reakcije palestinskih političara

Friedmanove riječi izazvale su snažne reakcije palestinskih političara.

Viši palestinski zvaničnik Saeb Erekat u nedjelju je rekao da je takva politika jednaka sudjelovanju SAD-a u izraelskim kolonijalnim planovima“.

Član Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hanan Ashrawi konstatovao je da SAD opravdava krađu teritorije, izvještava Al Jazeerin reporter iz Ramallaha Nida Ibrahim.

„Također čujemo i mišljenje iz Fataha, vladajuće partije na Zapadnoj obali, koja se pita da li američki ambasador zastupa stav izraelskih doseljenika ili američke administracije“, navodi Ibrahim.

Izvor. Al Jazeera