Palestina prvi put glasala u UN-u

Generalna skupština birala je novog sudiju Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (AP)

Palestinska delegacija u Ujedinjenim nacijama je prvi put glasala u Generalnoj skupštini, što je njen predstavnik u ovoj organizaciji nazvao korakom bliže do punopravnog članstva u UN-u.

Stalni predstavnik Palestine pri UN-u Riyad Mansour učestvovao je u glasanju Generalne skupštine, koja je birala novog sudiju Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), a izabran je Koffi Kumelio Afande iz Toga.

To je prvi put da je Palestina glasala otkako je u novembru prošle godine dobila status države nečlanice posmatrača u Generalnoj skupštini UN-a.

“Mi smatramo da imamo pravo glasati u svim izborima. Nadamo se da je blizu vrijeme kada ćemo postati punopravna članica UN-a i kada ćemo moći koristiti svoja prava. Kada sam danas glasao gotovo cijela dvorana je aplaudirala. To je znak da Generalna skupština UN-a neće dugo čekati na to da Palestina postane članica”, rekao je Mansour nakon glasanja.

On je istakao da je i Palestina spremna postati članica UN-a, dodavši da mu je bila čast glasati u ime svog naroda.

Protivljenje SAD-a i Izraela

Trenutni status Palestine u UN-u dozvoljava joj da učestvuje u nekim glasanjima Skupštine, te da postane članica pojedinih međunarodnih organizacija.

Međutim, Palestinci se još nisu pridružili Međunarodnom krivičnom sudu (ICC). Prije dvije godine Palestina je postala članica UNESCO-a, agencije UN-a za kulturu, zbog čega su SAD i Izrael obustavili finansiranje ove ogranizacije sa sjedištem u Parizu.

Kao odgovor na to, UNESCO je SAD-u i Izraelu ranije ovog mjeseca suspendovao pravo glasa.

Palestina je dobila novi status u UN-u prošle godine, nakon što je pokušaj da osigura punopravno članstvo propao zbog protivljenja SAD-a u Vijeću sigurnosti, gdje je Washington dao do znanja da će uložiti veto kako bi blokirao takav zahtjev Palestine.

Međutim, članice Generalne skupštine nemaju pravo na veto, zbog čega je Palestina dobila status države nečlanice u ovom tijelu.

Izvor: Agencije