Palestina predsjedava grupom G77+Kina

Susret dvojice zvaničnika je odražan iza zatvorenih vrata

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres razgovarali su u sjedištu UN-a u New Yorku, javlja Anadolija.

Sastanak je održan dan prije nego Palestina u utorak zvanično preuzme predsjedavanje grupom G77+Kina, koju čine zemlje u razvoju.

Susret dvojice zvaničnika je odražan iza zatvorenih vrata.

Labavi savez zemalja u razvoju

Abbas je nakon sastanka bez davanja izjava napustio zgradu UN-a nakon upita novinara o tome da li će Palestina podnijeti zahtjev za punopravno članstvo u UN-u.

Stalni posmatrač Palestine u UN-u Riyad Mansour, koji se također nalazio u palestinskoj delegaciji, samo kratko je kazao da je sastanak protekao “vrlo dobro”. Abbas je, osim s Guterresom, održao sastanak i s Marijom Fernandom Espinosom, 73. predsjednicom Generalne skupštine UN-a.

Generalna skupština UN-a u oktobru prošle godine je prihvatila odluku kojom Palestina, koja nije članica UN-a, preuzima predsjedavanje grupom G77+Kina, koju čine zemlje u razvoju.

Grupa G77 je labavi savez zemalja u razvoju pri UN-u.

Zadatak grupe je poboljšanje položaja na svjetskom tržištu kroz promociju ekonomskih interesa svojih članova i poboljšanjem svojih pozicija u pregovorima s UN-om.

Organizacija okuplja 130 članica

Grupa je osnovana 15. juna 1964. godine, a njihov prvi sastanak je održan 1967. godine u Alžiru.

Usvajanjem Alžirske povelje postavljen je temelj za trajnu institucionalnu strukturu.

Osnivači grupe bilo je 77 država, a od osnivanja organizacija je okupila 130 članica.

Izvor: Agencije