Palestina osudila američko-izraelsko mapiranje Zapadne obale

Izrael širi kontrolu nad Zapadnom obalom osnivanjem nelegalnih jevrejskih naselja (EPA)

Palestina je saopćila da američko-izraelski tim zadužen za mapiranje regija na Zapadnoj obali, koje Izrael namjerava anektirati u okviru bliskoistočnog mirovnog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa, nema nikakvog legitimiteta.

Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, izjavio je da nove mape u okviru američkog plana neće dati legitimitet nijednoj od strana, navodi se u saopćenju koje je objavila zvanična palestinska novinska agencija WAFA.

“Te mape, koje krše rezolucije Ujedinjenih naroda, ne mogu se transformirati u činjenično stanje. Jedina mapa koja se može priznati i kojom se može baviti je mapa države Palestine u granicama iz 1967. godine, s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom”, navodi Rudeineh, prenosi Fena.

Traže podršku u borbi protiv plana

Zatražio je od međunarodne zajednice da poduzme akciju na zaustavljanju američko-izraelskih poteza, upozoravajući da bi oni mogli voditi do upropaštavanja svake prilike za pravednim i sveobuhvatnim mirom zasnovanim na rezolucijama UN-a.

Očekuje se da američki tim stigne u Izrael kako bi sarađivao s izraelskim kolegama na mapiranju regija na Zapadnoj obali, koje su predviđene da budu dio Izraela u okviru Trumpovog plana.

Od kako je Trump objavio plan na ceremoniji u Bijeloj kući 28. januara, Palestinci provode međunarodnu kampanju na traženju podrške u borbi protiv plana.

Samo nekoliko dana nakon Trumpove objave, izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je da će zajednički tim početi proces mapiranja, koji bi mogao potrajati nekoliko mjeseci, prenosi agencija Xinhua.

Izvor: Agencije