Palestina od UN-a traži kažnjavanje Gvatemale

Gvatemala će premjestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem (Getty Images)

Glavni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije Saeb Erekat potvrdio je da će se palestinski lideri obratiti Ujedinjenim narodima radi “kažnjavanja” Gvatemale zbog njene odluke da prebaci veleposlanstvo u Jeruzalem.

Prema Erekatu, koji je izjavio dao za radio postaju Glas Palestine, odluka Gvatemale predstavlja kršenje međunarodnog prava, povelje UN-a i 12 rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a vezanih za Jeruzalem.

Rezolucija sa summita Arapske lige iz 1980. godine poziva na bojkot svake zemlje koja prizna Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu i izmjesti svoje veleposlanstvo u taj grad, podsjeća Erekat.

Predsjednik Gvatemale Jimmy Morales najavio je prije nekoliko dana da će ta latinoamerička država premjestiti svoje veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Gvatemala podržala SAD

Morales je na svom službenom nalogu na Facebooku naveo kako je poslije razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Natanyahuom odlučio da gvatemalskom Ministarstvu vanjskih poslova naloži preseljenje veleposlanstva po uzoru na američku odluku, prenosi AP.

Gvatemala je, podsjeća američka agencija, jedna od devet država koje su prošlog tjedna u Ujedinjenim narodima podržale odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jeruzalema kao prijestolnice Izraela i premještanju američkog veleposlanstva.

Opća skupština Ujedinjenih naroda tada je, velikom većinom glasova, usvojila neobvezujuću rezoluciju kojom se osuđuje Trumpov potez.

Rezolucijom usvojenom u UN-u potez SAD-a o Jeruzalemu proglašen je “ništavnim i nevažećim”, podsjeća američka agencija.

SAD uložio veto

Osim SAD-a i Gvatemale, još sedam država glasalo je protiv rezolucije, ukupno 128 država članica UN-a tražilo je povlačenje Trumpove odluke, a njih 35 bilo je suzdržano.

Od država iz regije Srbija, Slovenija, Albanija, Crna Gora i Makedonija su glasale ‘za’ rezoluciju, dok su Hrvatska i BiH bile suzdržane.

Izvanredna sjednica održana je na zahtjev pojedinih arapskih zemalja i zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom.

SAD je prethodno uložio veto na takvu rezoluciju.

“Zapamtit ćemo ovaj dan. Odluku SAD-a ništa neće promijeniti”, poručila je nakon glasanja američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

Iako glasanje nije obavezujuće, očekivalo se da će lako dobiti većinu glasova u tijelu koje ima 193 člana.

Izvor: Al Jazeera i agencije