Palestina bojkotira američku konferenciju o jačanju njene ekonomije

Saeb Erekat, izvršni sekretar PLO-a, izjavio je kako očekuje da će samit propasti

Egipat, Jordan i Maroko su obavijestili administraciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa kako planiraju prisustvovati američkoj konferenciji u Bahreinu krajem juna o prijedlozima za jačanje palestinske ekonomije kao dijela budućeg mirovnog plana SAD-a, izjavio je u utorak zvaničnik Bijele kuće.

Učešće Egipta i Jordana smatra se posebno važnim, jer su historijski gledano ključni akteri u naporima za uspostavljanje mira u izraelsko-palestinskim odnosima, prenosi agencija Reuters.

Međutim, palestinski lideri potvrdili su kako neće učestvovati na konferenciji o ekonomskim aspektima američkog mirovnog plana u glavnom gradu Bahreina, Manami, 25. i 26. juna.

PLO očekuje da će samit propasti

Oni bojkotiraju administraciju SAD-a od kako je Trump priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela u decembru 2017. godine, navodi Reuters.

Također, javnu potvrdu dolaska na konferenciju, iz domaći Bahrein, objavili su Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Zvanični Washington je poslao pozivnice i ministrima finansija drugih arapskih i nearapskih država.

Saeb Erekat, izvršni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije – PLO, izjavio je za arapske medije kako očekuje da će samit propasti.

Izvor: Agencije