Palestina: Abbas traži Erdoganovu podršku

Abbas se također zahvalio Erdoganu na turskim stavovima podrške Palestini i njenom pravednom pitanju (Reuters)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zatražio je od turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana da pomogne Palestincima u održavanju izbora, postizanju jedinstva i okončanju unutarnjeg raskola, dok je kralj Bahreina naglasio da uspostavljanje odnosa s Izraelom nije usmjereno protiv bilo koga.

Palestinski zahtjev je upućen u telefonskom razgovoru u kojem je Abbas upoznao Erdogana sa dijalogom koji se trenutno vodi između Palestinskog nacionalnog oslobodilačkog pokreta (Fatah), Islamskog pokreta otpora (Hamas) i palestinskih frakcija, u skladu s onim što je dogovoreno na sastanku čelnika palestinskih frakcija kada su se svi složili oko jedinstvenog stava s ciljem da se postigne pomirenje i izađe na izbore.

Palestinski predsjednik je u telefonskom razgovoru zatražio podršku Turske u održavanju izbora, kao i da se osiguraju posmatrači iz Turske u sastavu međunarodnih posmatrača radi nadziranja izbora.

U telefonskom razgovoru, Abbas se također zahvalio Erdoganu na turskim stavovima podrške Palestini i njenom pravednom pitanju, kao i na pozivima koje je Erdogan obavio s predsjednicima Srbije i Kosova kako bi ih pozvao da ne otvaraju svoje ambasade ili urede u Jerusalemu.

U ponedjeljak je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh rekao da Sjedinjene Američke Države blokiraju palestinsko rukovodstvo politički, ekonomski i finansijski.

Sporazum iz Bahreina

Sa svoje strane, bahreinski kralj Hamad bin Isa Al Khalifa izjavio je u ponedjeljak da potez koji je napravio Bahrein vezano za uspostavu odnosa s Izraelom nije usmjeren protiv bilo kojeg entiteta ili snaga, već ima za cilj postizanje sveobuhvatnog mira na Bliskom istoku.

U izjavi kabineta, koju je objavila službena novinska agencija Bahreina, kralj Hamad je potvrdio podršku Bahreina Palestincima i Arapskoj mirovnoj inicijativi predloženoj 2002. godine koja Izraelu nudi uspostavu normalnih odnosa u zamjenu za sporazum o uspostavljanju države za Palestince i potpuno povlačenje Izraela sa teritorija koje je okupirao u ratu 1967. godine.

Agencija je citirala kralja Bahreina koji je rekao: „Tolerancija i suživot čine jedno od najvažnijih obilježja našeg autentičnog bahreinskog identiteta… Naši koraci prema miru i prosperitetu nisu usmjereni protiv bilo kojeg entiteta ili snage, već su u interesu svih i imaju za cilj uspostavu dobrosusjedskih odnosa“.

Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postale su prve dvije arapske zemlje u četvrt stoljeća koje su uspostavile normalne odnose s Izraelom bez postizanja rješenja za izraelski sukob s Palestincima, u strateškom prestrojavanju zemalja Bliskog istoka protiv Irana. Sporazumom je zatraženo uspostavljanje “punih diplomatskih odnosa”, ali je izbjegnut izraz normalizacija.

U tom kontekstu, izraelski mediji su otkrili da Tel Aviv više od deset godina vodi ured za brigu o interesima u Manami. Državna televizija je saopćila da Izrael upravlja ovim uredom u cilju jačanja ekonomskih i političkih koraka u regiji.

Dodala je da izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova planira u budućnosti uspostaviti ambasadu u glavnom gradu Bahreina, Manami, na temelju tog predstavništva, u svjetlu službene normalizacije odnosa između dvije zemlje.

UAE i Bahrein potpisali su 15. septembra u Bijeloj kući dva sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom, pod pokroviteljstvom američkog predsjednika Donalda Trumpa, ignorirajući bijes i nezadovoljstvo arapskog naroda.

Islamski pokret otpora (Hamas) smatra da međunarodna zajednica, koju predstavljaju Ujedinjeni narodi, “nije uspjela zaštititi Palestince od agresije, terora i rasizma koje brutalna cionistička okupacija provodi nad njima”.

U izjavi Basema Naima, člana Ureda za međunarodne odnose pokreta Hamas, navodi se da svijet obilježava Međunarodni dan mira (21. septembra svake godine) i da Hamas tom prilikom želi naglasiti da su Palestinci narod koji izrazito voli mir i zalaže se za njegovo jačanje među svim ljudima.

Istaknuo je da je “naš (palestinski) narod uskraćen za život u miru u svojoj domovini već sedam desetljeća. Šta više, brutalna cionistička okupacija provodi nad njim sve forme terora i rasizma”.

Izvor: Agencije