Oglasi

Pala Janšina Vlada, Bratušek dobila mandat

Alenku Bratušek je prilikom tajnog glasanja podržalo 55 zastupnika, a 33 ih je bilo protiv.
U slučaju da bude izabrana za mandatarku, Bratušek je najavila formiranje slovenske vlade u kojoj bi bilo više stručnjaka nego političaraReuters

Zastupnici u slovenskom parlamentu u srijedu su navečer izglasali nepovjerenje konzervativnoj vladi Janeza Janše i za novu mandatarku izabrali čelnicu Pozitivne Slovenije (PS) Alenku Bratušek.

Alenku Bratušek je prilikom tajnog glasanja podržalo 55 zastupnika, a 33 ih je bilo protiv.

Za nju su glasali zastupnici iz njezine stranke Pozitivne Slovenije (PS), te zastupnici socijaldemokrata (SD), Građanske liste (GL) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) te neki nezavisni.

Protiv su bili članovi Slovenske demokratske stranke (SDS) i stranke Nove Slovenije (NSI).

Alenka Bratušek izjavila je u srijedu, predstavljajući svoj program u Parlamentu, da bi glavni cilj vlade koju želi sastaviti bio normalizacija političkih prilika, vraćanje optimizma te zaokret od prevelikih rezova javne potrošnje na kojima je aktuelna insistirala Vlada Janeza Janše koja se, ustvrdila je, pokazala neuspješnom.

Na taj bi način nova vlada okrenula trend daljnjeg usporavanja ekonomske aktivnosti i rasta broja nezaposlenih, koji je prisutan u zadnjih godinu dana.

Bratušek, lider stranke Pozitivna Slovenija (PS), u svom 50-minutnom nastupu pred zastupnicima rekla je da je najnovija prognoza Evropske komisije (EK), prema kojoj će Slovenija ove godine zabilježiti pad bruto društvenog proizvoda (BDP) od dva posto i pad bruto investicija od 5,5 posto te da će se nezaposlenost i dalje povećavati, dobar razlog da se Janšinoj Vladi izrekne nepovjerenje, jer je ekonomsko stanje u državi mnogo lošije nego u vrijeme kad je njegova Vlada prije 13 mjeseci stupila na dužnost.

Janša je inzistirao na oštrim mjerama štednje, koje su revoltirale javni sektor i javnost, a na takvoj politici je nastavio insistirati i onda kad se pokazalo da ona neće dovesti do oporavka niti do željene fiskalne stabilizacije, nego do još većeg pada BDP-a i rasta nezaposlenosti, rekla je Bratušek.

Janšina Vlada je "slijepo pratila politiku oštrih mjera štednje" i onda kad je tu politiku osporio i Međunarodni monetarni fond (MMF), ali unatoč rezovima, slovenski državni budžet u januaru ove godine ima deficit od oko 250 miliona eura, trostruko veći od planiranog, istaknula je Bratušek.

Vlada stručnjaka

U slučaju da bude izabrana za mandatarku, najavila je formiranje vlade u kojoj bi bilo više stručnjaka nego političara, koja bi radila za "javno dobro", a ne za vlastitu ili pojedinačnu korist i na štetu usluga koje pružaju javne službe koje su se godinama gradile.

Prema njenim riječima, to bi bila "vlada s ograničenim rokom trajanja", ali vlada koja mora steći povjerenje javnosti i s javnošću dobro komunicirati, za razliku od Janšine Vlade, koja je stvarala društvene konflikte.

Sloveniji je danas, kazala je, potrebna društvena normalizacija, dijalog, traženje vlastitih modela za neka teška pitanja u saradnji s ekonomskom strukom, ali i "malo mira", koji bi novoj vladi omogućio "realnu ocjenu stanja" u kojemu se Slovenija nalazi.

Za razliku od Janše koji je, prema njenim riječima, strašio Slovence prijetnjama o mogućem bankrotu države i "grčkom scenariju", do kojega bi moglo doći ako se ne nastavi sa strogom politikom štednje, Bratušek je rekla da bi njena vlada stvari rješavala tako da bi se pokazalo da je takav strah bio neopravdan.

Iako je priznala da je ekonomsko stanje u državi teško, Bratušek je rekla da se u saradnji sa strukom mogu naći rješenja i vlastiti modeli kako stanje prevladati te da je optimista unatoč teškim izazovima koji bi se pred novu vladu postavili, da njena vlada ne bi pravila greške poput Janšine, koja je insistirala na mjerama koje nisu imale pdršku i koje su se pokazale pogrešnima.

Izvor: Agencije