Oglasi

Pala fabrička proizvodnja u SAD-u zbog štrajka u GM-u

Štrajk u General Motorsu prouzrokovao je drastično smanjenje proizvodnje automobila.
Više od 49.000 uposlenika General Motorsa stupilo je sredinom septembra u štrajkEPA

Fabrička proizvodnja u Sjedinjenim Američkim Državma pala je u septembru više od očekivanja, jer je štrajk u General Motorsu prouzrokovao drastično smanjenje proizvodnje automobila, pokazali su zvanični podaci.

Istovremeno, perspektive u pogledu buduće fabričke proizvodnje ostaju slabe zbog usporavanja globalnog rasta i neriješenih trgovinskih tenzija, navodi Reuters, a prenosi Tanjug.

Fabrička proizvodnja u SAD-u pala je 0,5 posto prošlog mjeseca, poslije naviše revidiranog rasta od 0,6 posto u augustu, saopćila je američka Uprava federalnih rezervi - FED.

U odnosu septembar prošle godine, fabrička proizvodnja je smanjena 0,9 posto.

Zatvoreni pogoni u devet država

Ukupna industrijska proizvodnja, koja obuhvata i sektore rudarstva i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, pala je u septembru 0,4 posto, nakon rasta od 0,8 posto u augustu.

Više od 49.000 uposlenika američkog automobilističkog koncerna GM stupilo je sredinom septembra u štrajk, nakon što su propali pregovori između kompanije i sindikata radnika o novom ugovoru i uvjetima rada, prenijela je Anadolija.

Radnici su zatvorili 33 proizvodna pogona u devet država širom SAD-a, kao i 22 skladišta za dijelove.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.