Pakistanskom avionu otkazao mehanizam za slijetanje

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju da je prerano reći što je izazvalo nesreću (EPA)

Kapetan pakistanskog aviona koji se srušio prošle sedmice, usmrtivši 97 osoba koje su se nalazile u njemu, približio se aerodromu u Karachiju, a da nije javio da ne može otvoriti mehanizam za slijetanje te je tri puta udario pistu, rekao je u četvrtak pakistanski ministar, javlja Reuters. 

Pad je preživjelo dvoje ljudi.

Istražitelji su u olupini pakistanskog Airbusa A320, koji se srušio u stambeno naselje u Karachiju prošlog petaka, našli snimak razgovora u pilotskoj kabini, rekao je glasnogovornik aviokompanije, prenosi Hina.

Let PK83030 koji je dolazio iz smjera Lahorea na istoku, srušio se dok je drugi put pokušao sletjeti na pistu.

Crna kutija u međuvremenu je pronađena.

Oba motora otkazala

Ministar civilne avijacije Ghulam Sarwar Khan rekao je novinarima da su motori aviona dotakli tlo tri puta pri prvom pokušaju slijetanja.

“Pilot nije javio da se njegova oprema za slijetanje ne otvara. Nestručno je motorima tri puta dotakao tlo”, rekao je Khan.

“Svi tragovi su prisutni (na pisti). Nije bio na propisnoj visini… Kontrolni toranj ga je informisao da nije na propisnoj visini, da treba smanjiti visinu”, rekao je, dodavši da je pilot odgovorio: “Snaći ću se.”

Prema informacijama koje su objavljene na mrežnoj stranici liveatc.net koja donosi vijesti o aviokomunikaciji, pilot je rekao kontrolorima “sad smo na sigurnom” tokom pristupa, no razlog ove napomene mnoge stručnjake ostavio je pod znakom upitnika.

Ubrzo nakon što su motori zastrugali pistom u prvom propalom pokušaju slijetanja, pilot je prijavio probleme u održavanju visine, a onda je rekao da su oba motora otkazala.

Istražitelji bi trebali pregledati jesu li se motori ugasili zbog kolizije s pistom nakon strmijeg i bržeg spuštanja nego što je to normalno.

Uskoro očitanje crnih kutija

U donjem dijelu motora nalaze se ključni dijelovi, uključujući i pomoćni mjenjač i hidrauličke pumpe.

“Motoru se mogu dogoditi razne stvari ako dodirne pistu”, rekla je osoba koja poznaje dizajn aviona.

Motore je izradio CFM International, francusko-američka kompanija u suvlasništvu Safrana i General Electrica te su među motorima koji se najčešće koriste u industriji i poznati su po pouzdanosti.

Crne kutije će očitati BEA, agencija za avionesreće u Francuskoj, koja se bavi istragom ove nesreće pod vodstvom Pakistana.

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju da je prerano reći što je izazvalo nesreću i naglašavaju da se većina nesreća događa zbog mješavine više faktora.

Izvor: Agencije