Pakistanski sud oslobodio osuđenog za ubistvo novinara Daniela Pearla

Pearlov slučaj postao je tema svjetskih medija nakon što je u javnost puštena snimka njegova obezglavljenja, sedam dana nakon otmice (EPA)

Pakistanski sud povukao je smrtnu presudu muškarcu koji je 2002. organizirao otmicu i ubistvo Daniela Pearla, novinara Wall Street Journala, te oslobodio trojicu njegovih saučesnika.

Sva četvorica osuđena su za otmicu i ubistvo Pearla, prenosi Hina.

Mozak operacije bio je britanski državljanin Ahmed Omar Saeed Sheikh, koji je 2002. osuđen na smrt zbog organizacije tog zločina. U zatvoru je proveo 18 mjeseci, čekajući odluku o svojoj žalbi.

Ubistvo Pearla

Tada 38-godišnji Pearl istraživao je oružane grupe u Karachiju nakon napada 11. septembra 2001. na Sjedinjene Američke Države. Otet je u januaru 2002, a njegov slučaj postao je tema svjetskih medija nakon što je u javnost puštena snimka njegova obezglavljenja, sedam dana nakon otmice.

“Tužioci dosad nisu donijeli nikakve dokaze koji bi povezali optužene s ubistvom Pearla, pa su stoga svi oslobođeni optužbe za ubistvo”, odlučio je dvočlani visoki sud.

Trojica su oslobođena, a Sheikh je dobio sedam godina zbog otmice, no očekuje se da će uskoro biti oslobođen zbog vremena koje je proveo u pritvoru.

Američki list WSJ objavio je saopćenje u kojem navodi da će “nastaviti tražiti pravdu” za Pearla.

Novinarsko udruženje CPJ (Committee to Protect Journalists) sa sjedištem u New Yorku “duboko je razočarano” odlukom o oslobađanju četvorice te je pozvala Tužilaštvo da podnese žalbu, prenosi agencija AFP.

Izvor: Agencije