Pakistanski premijer pozvao na borbu protiv islamofobije

Naša se svetišta uništavaju, naš prorok vrijeđa, spaljuje sveti Kur'an, a sve to u ime slobode govora, rekao je Imran Khan (EPA)

Pakistanski premijer Imran Khan pozvao je u virtualnom govoru pred Generalnom skupštinu Ujedinjenih nacija u borbu protiv islamofobije i kritizirao francuski satirički magazin Charlie Hebdo, u govoru snimljenom nekoliko dana prije napada počinjenog u petak u Parizu.

Pakistanski premijer upozorio je na nastavak trenda islamofobije i rekao da su „muslimani i dalje meta i u brojnim zemljama, potpuno nekažnjivo”.

„Naša se svetišta uništavaju, naš prorok vrijeđa, spaljuje sveti ‘Kur'an'… a sve to u ime slobode govora“, rekao je Imran Khan, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

„Izgredi u Evropi, uključivo objavu svetogrdnih karikatura u (magazinu) Charlie Hebdo nedavni su primjeri“, kazao je dalje pakistanski premijer.

„Svjesne provokacije i poticanje na mržnju i nasilje moraju univerzalno biti zabranjeni“, rekao je.

Međunarodni dan borbe protiv islamofobije

„Ova skupština trebala bi proglasiti međunarodni dan borbe protiv islamofobije te izgraditi koaliciju koja će se boriti protiv tog zla“, dodao je.

U napadu sjekirom u petak ozlijeđene su dvije osobe, žena i muškarac nedaleko od nekadašnjeg sjedišta magazina Charlie Hebdo u Parizu.

U Parizu je 2. rujna počelo suđenje četrnaestero ljudi optuženih za sudjelovanje u terorističkom napadu na redakciju Charlie Hebdo 2015., u kojem je ubijeno 12 osoba.

Na sudu je rečeno da je motiv napada bila osveta magazinu koji je objavio uvredljive karikature poslanika Muhameda.

Uoči početka procesa, satirični magazin je odlučio ponovo objaviti karikature, zbog kojih je i postao metom napada.

Izvor: Agencije