Pakistanska mornarica otjerala indijsku podmornicu

'U cilju očuvanja mira indijska podmornica nije bila meta', saopćila je pakistanska mornarica (Twitter)

Pakistanska vojna mornarica saopštila je da je uspešno sprečila pokušaj indijske podmornice da uđe u pakistanske vode, prenose lokalni mediji.

“Pakistanska mornarica koristila je posebne veštine da odbije podmornicu i uspešno je sprečila da uđe u pakistanske vode”, navodi se u izjavi portparola mornarice.

“U cilju očuvanja mira indijska podmornica nije bila meta. To je odraz želje Pakistana za mirom”, navodi se u izjavi.

To je drugi put da je Pakistan otkrio indijsku podmornicu u pokušaju da uđe u vode te zemlje od novembra 2016.

Tenzije u porastu

Tenzije između Indije i Pakistana rastu nakon samoubilačkog napada na indijski vojni konvoj prošlog meseca, kada su 42 vojnika poginula u indijskom delu Kašmira.

Samoubilački napad, najsmrtonosniji u poslednjih 30 godina konfilikta u Kašmiru, za koji je odgovornost preuzela oružana formacija Džaiš-e-Muhamed (JeM), sa sedištem u Pakistanu, eskalirao je u veliki ćorsokak u kojem su se našle dve južnoazijske nuklearne sile.

U februaru, samo 12 dana nakon napada JeM-a, indijski vojni avioni izveli su napade unutar pakistanske teritorije, uz tvrdnju da su bombardovali kamp koji je pripadao naoružanoj grupi i eliminisali “mnoge pobunjenike”, što su pakistanske vlasti demantovale.

Potom je i Pakistan izveo vazdušne napade na šest meta u Kašmiru kojim administrativno upravlja Indija, te oborio dva indijska lovca u svom vazdušnom prostoru.

Tom prilikom je zarobljen jedan indijski pilot, koji je potom oslobođen, kao znak dobre volje Pakistana.

Izvor: Al Jazeera i agencije