Pakistanac osuđen zbog ubistva sestre, zvijezde društvenih mreža

Waseer je rekao da nije osjećao žaljenje, dodavši da je ubio sestru i da je njeno ponašanje bilo 'nepodnošljivo' (Facebook)

Brat Qandeel Baloch, pakistanske zvijezde društvenih mreža, osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu za njeno ubistvo. 

Baloch, čije je pravo ime Fauzia Azeem, postala je poznata po svojim provokativnim objavama na mrežama, zbog čega su je osudili pojedini konzervativci. 

Tu 26-godišnjakinju zadavio je brat Muhammad Waseem u julu 2016, koji je i priznao zločin.

“Optužbeni Waseem osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu. Osuđen je na bazi svog priznanja i dodatnih dokaza”, rekao je Saleem Bahar, koji je bio na sudu u gradu Multanu kad je pročitana presuda. 

Bahar je rekao da je porodica pokušala povući slučaj protiv Waseema tokom suđenja, ali sud to nije dozvolio. 

“Oni su predali zahtjev sudu da mu oprosti, ali je sud to odbio.”

‘Ubistvo iz časti’

Waseer je rekao za medije da nije osjećao žaljenje zbog onoga što je uradio, dodavši da je ubio sestru i da je njeno ponašanje bilo “nepodnošljivo”. 

Pet drugih osoba bilo je optuženo za učešće u ubistvu, uključujući muslimanskog religijskog čelnika Abdula Qavija.

“Zaprepašteni smo presudom. Ova vlada još je rob bijelaca i povinovala se njihovim pravilima”, rekao je Balochin brat Aslam Shaheen, koji je bio među optuženima.

Ubistvo Baloch izazvalo je međunarodne osude i pozive protiv tzv. ubistava iz časti, u kojima su žrtve ubijena zbog nepridržavanja određenih društvenih normi.

Ubistva obično izvode bliski rođaci. Prema zakonu Pakistana, oni mogu tražiti oprost od porodice žrtve. 

Nakon ubistva Baloch Pakistan je usvojio zakon prema kojem je kazna za “ubistvo iz časti” doživotni zatvor, ali optuženi može tokom suđenja navesti drugi motiv svog djela i tako izbjeći tu kaznu.

Izvor: Al Jazeera i agencije