Pakistan zabranio prelet premijeru Indije

Narendra Modi
Na put u Njemačku i nazad u Indiju Narendra Modi neće moći ići preko pakistanskog zračnog prostora (EPA)

Pakistan je odbio zahtjev premijera Indije Narendre Modija da prođe kroz zračni prostor te zemlje na letu za Njemačku, saopćio je danas ministar vanjskih poslova Pakistana Shah Mehmood Qureshi.

Precizirao je da je, s obzirom na situaciju u “okupiranom Kašmiru”, odbijen zahtjev da Modijev avion prođe kroz zračni prostor Pakistana u petak i prilikom povratka sljedeće sedmice, prenosi Tanjug informaciju Reutersa.

New Delhi žali zbog odluke

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Indije Ravish Kumar rekao je da New Delhi žali zbog odluke Pakistana, dodajući da je to drugi put u protekle dvije sedmice da je odbijen zahtjev najviških indijskih zvaničnika za let kroz pakistanski zračni prostor.

“Pakistan bi trebao razmisliti o svojoj odluci da odstupi od međunarodne prakse i preispita svoju staru naviku da daje lažne razloge za svoje jednostrane akcije”, rekao je Kumar.

Odluka Pakistana dodatno će pogoršati odnose dvije zemlje, koji su već zategnuti nakon odluke New Delhija da ukine specijalni status Kašmiru, nemirnoj regiji na koju obje zemlje polažu pravo.

Izvor: Agencije